poniedziałek, 22 czerwca 2015

Biała kiełbasa w żurku

Wykorzystaj Żurek Nasza Specjalność WINIARY, a dodatkowo pieczarki i cebulę. Zapiecz całość w piekarniku. Najlepiej będzie smakowała z chlebem. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie.


Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Czasem problemem jest rodzaj mięsnej wkładki.

Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i. UREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ Kolejna klasyczna propozycja na święta, żurek z białą kiełbasą, ziemniakami i boczkiem. Oj tak, żurek z biała kiełbasą taką gotowaną lub parzoną oraz boczkiem podsmażonym na patelni jest absolutną klasyką kuchni polskiej. Biały barszcz lub żurek to w większości domów podstawa świąt wielkanocnych.


Podobnie jak biała kiełbasa. O jajku nie wspominam, bo jest przecież najważniejsze. Te trzy produkty można jednak połączyć w jedno oryginalne danie, czyli zapiec razem.

Biała kiełbasa – klasyczny dodatek do żurku, zwłaszcza tego serwowanego w okresie wielkanocnym. Bardzo smaczna biała wielkanocna kiełbasa w innej wersji. Do wrzącego bulionu warzywnego lub wody wrzucić białą kiełbasę w całości, a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.


Białą kiełbasę przygotowaną według naszej instrukcji - biała kiełbasa domowa jak zrobić - możecie gotować np. Jest surowa, dlatego bardzo ważne jest jej odpowiednie przygotowanie przed podaniem, tak, by. Przepis: BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W ŻURKU. Niezastąpiona w żurku, barszczu białym czy zalewajce - biała kiełbasa to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych. Surowa lub parzona, produkowana z mięsa wieprzowego z dodatkiem mięsa wołowego.


Swój specyficzny smak biała kiełbasa zawdzięcza majerankowi, czosnkowi i pieprzowi. Tą kiełbasę przeznaczam do żuru, który według mnie wymaga kiełbasy nieco tłustszej. Kiełbasa biała do żurku. Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok. Skład mięsny kiełbasy żurkowej.


W międzyczasie usmażyć cebule oraz ścinki na odrobinie oleju, po czym dodać do wywaru z kiełbasy. Następnie dodać ziemniaki i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek. Zapisz przepis w ulubionych.


Dodajemy namoczone grzyby, żurek, przyprawy, śmietankę. Pieczarki smażymy na złoty kolor.

Pyzy podajemy zalane żurkiem, posypane pieczarkami, koperkiem. Wielu z Was z pewnością nie wyobraża sobie świat bez białej kiełbasy. Zwykle dodajemy ją do żurku czy zupy chrzanowej.


Jednak biała kiełbasa równie dobrze smakuje w wersji pieczonej. Wielkanocna kiełbasa biała w cieście. Dziś przygotowałam dla Was przepis na pieczoną białą kiełbasę w ziołach.


Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie. W innych zaś tradycjach żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej. Z kolei inne zwyczaje nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę postną podawaną z jajkiem lub ziemniakami zaś barszcz biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z boczku i kiełbasy.


Jaja gotujemy na twardo. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Na głęboki talerz wylewamy żurek.


Możesz też piec kiełbasę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Warto ciasno ułożyć w nim kiełbasę - zapobiegnie to jej zbytniemu wysuszeniu. Jeśli nie chcesz kiełbasy wcześniej podsmażać, dobrze natrzyj ją czosnkiem, posyp tymiankiem, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty