środa, 10 czerwca 2015

Grzyby w marynacie

Zalewę zagotowujemy i zalewamy dobrze odsączone grzyby w słoikach. Podajemy składniki i przepis na grzyby w zalewie octowej. Sezon na grzyby w pełni - warto więc uchwycić ich smak na zimę, najlepiej robiąc przetwory z grzybów.


Grzyby w occie to klasyczna przekąską i. Mogą być również elementem dekoracyjnym różnych potraw, np.

Jednak najlepsze marynaty uzyskuje się z rydzów. W drugim garnku przygotowujemy zalewę. Obgotowane grzyby przecedzamy i przepłukujemy zimną wodą.


Wlewamy wodę, ocet, wrzucamy przekrojone cebule, wsypujemy przyprawy i zagotowujemy. Są doskonałym dodatkiem do zimnych mięs, drobiu, ryb i sosów. To też doskonały element dekoracyjny do różnych potraw, np.

Podaje się je do wędlin i pasztetów, stanowią też składnik sosu tatarskiego. Paprykę pokroić w paski. Dodane przez renkaw: Tylko o kuchni. Z całego grzybobrania wybieramy najmniejsze okazy podgrzybków, borowików, kurek, maślaków i kozaków. W jednym słoiku bez problemu można marynować różne gatunki grzybów.


Zaleca się wybieranie grzybów małych, tak by w całości zmieściły się w słoiku. Do marynowania nadają się przede wszystkirydze, boro, opieńki, koźlarze, gąski, czy maślaki. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki na zalewę wraz z cebulą gotować w rondlu na małym ogniu przez ok. Dodać grzyby i gotować jeszcze ok.


Panierowane grzyby w zalewie octowej. Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu). Rozpoczyna się sezon na grzyby.


Zapewne nie każdy potrafi rozpoznać w lesie jadalne gatunki, ale z pewnością każdy potrafi docenić ich wspaniały smak.

Dalsza część artykułu poniżej. W grzybach mun zakochałam się będąc w Chinach. Są proste w wykonaniu i stanowią doskonały dodatek do mięs lub też jako przystawka do innych dań. Te przepyszne, azjatyckie grzyby często stanowią podstawę wielu potraw, zwłaszcza wegetariańskich. Jak zrobić maślaki marynowane w occie?


Obierz maślaki ze skórki i usuń z nich błonki oraz odetnij końcówki od nóżek. Wypłucz grzyby, aby nie pozostały na nich resztki obierków i piasku. Wlej wodę do garnka i zagotuj ją. Wrzuć maślaki do wrzącej wody i gotuj na niewielkim ogniu przez minut. Następnie odcedź grzyby.


Dla wielu pasjonatów gotowania siostra Anastazja to kulinarny autorytet. W naszym serwisie można znaleźć setki dań przyrządzonych z jej przepisów, my polecamy też artykuł przepisy na kiszenie ogórków i galerię z przepisami na ciasta autorstwa siostry Anastazji. Teraz, kiedy trwa sezon grzybowy, polecamy także sprawdzone grzyby marynowane z przepisu siostry Anastazji. Dokładnie pokrój w mniejsze kawałki. Wyparz słoiki i przełóż do nich grzyby.


Zalej letnią wodą i dodaj cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Chyba mróz z przed kilku dni swoje zrobił. Obmyj pod bieżącą wodą, odcedź na sitku i przełóż na ręcznik papierowy. Nadszedł czas, by buty oraz koszyk odstawić i czekać na następny rok. Dla mnie to już koniec zbierania grzybów.


Po części dlatego, że co rok jeździliśmy całą rodziną na grzyby i miło spędzaliśmy wspólnie czas. Przepis na grzyby marynowane to receptura bardzo prosta i poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Ciekawe porady nie tylko naszych użytkowników. Marynata do grzybów nie musi się składać wyłącznie z octu, wody i przypraw. Również w naszym lesie niedaleko domu udawało nam się czasami trafić na miejsca obfitujące w grzyby.


Tak dużo, że nie dalibyśmy rady zjeść całego kosza tych pysznych grzybów. Podobnie przygotowuje się niewielkie ryby czy rybne kawałki, ale niektóre grzyby też bardzo dobrze się sprawują w takim wydaniu. Można dodać również do niej olej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty