wtorek, 30 czerwca 2015

Latwy przepis na makowca zawijanego

Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.

Oto mój najlepszy przepis na super roladę drożdżową z masą makową. Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje. To prosty i szybki przepis na makowiec.


Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową. Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem.


Desery Zawijany makowiec.

Lista przepisów na latwy makowiec z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Piekę go bez spodu i taki Wam polecam. Oprócz tradycyjnego makowca. Zawinięte w papier makowce odstawiamy i nagrzewamy piekarnik do 1stopni przy grzaniu góra-dół.


Witam :) Szukając przepisu na makowiec trafiłam na Pani stronę, zdjęcia wyglądają zachwycająco a przepis nie wydaje się być aż tak skomplikowany, więc to jego wybrałam na mój pierwszy makowiec w życiu. Zanim wezmę się do pracy chciałabym o coś zapytać. Do nadzienia makowca zawijanego dodaj także rodzynki i migdały lub orzechy. A jeśli masz ochotę na jeszcze bogatsze wnętrze tego wigilijnego przysmaku, możesz dodać kandyzowane owoce. Gotowy makowiec zawijany najlepiej udekorować lukrem i posypać bakaliami.


Ten przepis na makowiec wydaje mi się świetny, ale zupełnie nie wiem, jak mam się zabrać do zawijania tego makowca w papier. Czy nie ma Pani jakichś zdjęć na których byłoby widać jak on powinien wyglądać zawinięty? No i co zrobić, żeby w trakcie zawijania go nie uszkodzić? Orginalnie w przepisie jest podany sposob przygotowania masy makowej ;ja poszlam na latwizne i uzywam gotowej masy z puszki (po dodaniu bialek troche dosladzam).


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na łatwy makowiec. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem.

Najczęściej ma postać strucli makowej - drożdżowego makowca zawijanego. Masa makowa składa się z mielonego maku, bakalii, orzechów, skórki pomarańczowej - dodaje się do niej często również jajko, które wiąże konsystencję,a także miód lub cukier, dla osłody. Na placek wykłada się domową masę makową, lub masę z puszki.


Domowa masa makowa do makowca zawijanego zrobiona jest ze zmielonego maku oraz dodatków, którymi są mió cukier, masło, rodzinki, kandyzowana skórka pomarańczy i cytryn. Ciasto rozwałkowane jest na grubość ok. Muszę się pochwalić, że w tym roku na Wigilię pierwszy raz w życiu sama zrobiłam zawijanego makowca, i nawet moja babcia (mistrzyni makowca) stwierdziła, że skoro ja tak dobrego zrobiłam, to ona już nie piecze :) Dziękuje bardzo za świetny przepis. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. W moim domu nie ma świąt Bożego Narodzenia bez makowca i najczęściej jest to strucla z makiem.


W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Makowiec zawijany – najlepszy na świecie! Uważaj na: Zbyt suchy makowiec.


Nie wszyscy jednak mają. Jak zrobić makowiec, który nie będzie zbyt suchy? Kruszący się i zapychający makowiec to zmora na świątecznym stole. By tego uniknąć, masę makową niezbędną w każdym przepisie na makowiec, wymieszaj z dwiema łyżkami słodkiej śmietany. Nieco wilgotności wypiekowi nada dodane do niej starte jabłko.


Właśnie dlatego warto poznać przepis na makowca zawijanego już dziś. Aby stworzyć wilgotne ciasto z chrupiącą skórką i masą rozpływającą się w ustach, potrzeba dużo cierpliwości. Poza tym smak wynagradza cały czas spędzony w kuchni.


W zasadzie to przepis na makowiec,który kiedyś znalazłam w gazecie. Wypróbowałam go i cieszę sie,że w końcu mam przepis na drożdżówke,która zawsze mi wychodzi. Wcześniej miałam odwieczny problem z opadaniem ciasta po wyłaczeniu piekarnika. Rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok.


Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi, położyć na natłuszczonym papierze do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty