poniedziałek, 15 czerwca 2015

Faworki kuchnia polska

Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Pokaźny zbiór przepisów.


Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wyłożyc na stolnicę i uformować koło. Do środka dać śmietanę, żółtka.

Wyrobić jednolite ciasto i tak długo zbijać wałkiem, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto pozostawić na ok. FAWORKI czyli CHRUST wg Kuchni Polskiej. Z mojego doświadczenia wynika, że im cieniej wałkujemy ciasto, tym bardziej kruche faworki otrzymujemy.


Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję.


Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto, tłuczemy je pięścią lub wałkiem, składamy i znów tłuczemy. Niezawodny przepis pochodzi z kuchni polskiej, jest prosty i nieprzekombinowany.

Naleśniki starokornickie. Słodkie pierogi z truskawkami z kwaśnym sosem rabarbarowym. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Gdy faworki ostygną posypać je cukrem pudrem.


Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Z rozwałkowanego ciasta wycinać faworki (ścięte na końcach prostokąty), pośrodku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec przez wycięcie, złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt.


Uformowane faworki przykryć ściereczką. Po zakończeniu smażenia można położyć faworki na ręczniku papierowym, aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz. Początkowo faworki robiono z ciasta drożdżowego- mam nawet taki przepis zbliżony faworki, bo była to ulubiona polska kuchnia pachnąca. Kuchnia myśliwska, przepisy kulinarne, przepisy intenautów.


Internetowa łowiecka książka kulinarna. Rozwałkowujemy ciasto partiami na bardzo cienkie placki, podsypując lekko mąką, żeby się nie kleiło. Z placków wykrawamy radełkiem lub grubym nożem paski szerokości ok.


W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu). Na stronie także artykuły kulinarne, forum, przelicznik wag. Smaczna kuchnia w Twoim domu.


Sprawdzone przepisy na faworki.

Znajdź przepis na faworki w Ugotuj. Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka, cukier, sól, spirytus i tyle śmietany, aby wyrabiane ciasto było dość twarde (jak na makaron). Zapraszany na pyszne pączki z nadzieniem z konfitury z płatków róż, faworki i racuchy w Tłusty Czwartek do Halki. Do każdego posiłku pączek lub faworki gratis. Do zobaczenia :) W tym jednym, jedynym dniu w roku warto sobie pozwolić na małe co nieco.


Minęło wiele lat, ale wszystkie przepisy na które trafiłam są godne polecenia, a wiele już rzeczy upichciłam kierując się tą tradycyjną księgą kucharską (Pod Redakcją Dr.Stanisława Bergera). Książkę kucharską otwieram na stronie 5: Chrust(faworki). Tak gotowe faworki smażymy zgodnie z kolejnością wałkowania, aby ciasto długo nie czekało, gdyż może uschnąć. Smażymy je na gorącym tłuszczu na złoty kolor z każdej strony.


Po usmażeniu odkładamy je na papierowy ręcznik. Tradycyjne faworki wyrabia się z ciasta śmietanowego i smażymy na głębokim tłuszczu. Kształtem przypominają złożoną wstążkę, stąd ich nazwa.


W końcu zabrałam się za faworki. Przepis na ciasto, które należy przemielić przez maszynkę do mięsa znalazłam w internecie. Nawet fajny pomysł z tym mieleniem - jest szybsze i cichsze niż zbijacie ciasta wałkiem.


I życzę smacznego Tłustego Czwartku! A po więcej tłustoczwartkowych słodkości zapraszam TU. W tłusty czwartek możemy rozpieścić całą rodzinę, serwując im pączki lub faworki. Jeśli nie chcemy marnować czasu na stanie w długich kolejkach po pączki, możemy zaprosić do kuchni.


Najlepsze przepisy na dania kuchni polskiej, również dania regionalne. Specjalnością kuchni polskiej są potrawy mączne. Wszelkie pierogi czy kluski wpisują się w naszą kuchnię tradycyjną.


Lubimy również zupy, zaś z dań mięsnych najczęściej jadamy dania z drobiu i wieprzowiny. Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie.


Ciasto wyszło jeszcze twardsze, aż trudno było z nim pracować. Obecny charakter dań jest kwintesencją przenikania się wielu kultur oraz rozbiorowej historii państwa. W tradycyjnych potrawach dostrzegalne są wpływy kuchni francuskiej, niemieckiej, rosyjskiej oraz żydowskiej. Kuchnia Polska to bogaty repertuar smaków, który zachwyca swoją różnorodnością.


Kuchnia polska uchodzi za dość treściwą, tłustą i przez to niezbyt zdrową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty