wtorek, 9 czerwca 2015

Beszamelowy sos do lazanii

Posyp startym żółtym serem, zapiecz. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, powinien być lekko twardy (skróć gotowanie o jakieś minuty). Domowy sos beszamelowy cudownie smakuje na ciepło, gdy polejesz nim dowolny makaron lub gotowane warzywa. Beszamel jest również świetny do zapiekania. Sos beszamelowy, czyli perfekcyjny beszamel, który można jeść sam łyżkami.


Beszamelowy sos do lazanii

Wszelkie zapiekanki makaronowe i warzywne polane sosem beszamelowym smakują jeszcze lepiej. Dla dodatkowego podkręcenia smaku możesz dodać także garść ulubionego tartego sera – Francuzi dodają go do większości dań, nie powinni się więc obrazić. Obecność żółtka poprawia konsystencję lazanii – sprawia bowiem, że całość trzyma formę także po ukrojeniu porcji. SOS BESZAMELOWY Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, oregano,sól i pieprz do smaku. Makaron na chwile wrzucamy na osolony wrzątek i odlewamy.


Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Wystarczy pilnować aby nie powstały grudki i ciągle go mieszać. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki.


Beszamelowy sos do lazanii

Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Cooking pełną parą! Podstawą każdego sosu beszamelowego jest zasmażka z masła i mąki.


Przepis na sos beszamelowy jest dość prosty. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty.


Beszamelowy sos do lazanii

Idealny sos beszamelowy, świetny dodatek do potraw. Szczególnie pieczonych lub gotowanych. Pasuje zarówno do mięsa jak i warzyw. Na makaron wylewamy sos bolognese, rozsmarowujemy. Następnie znów sos beszamelowy, żółty ser, makaron, sos bolognese i tak aż do wyczerpania składników.


Na wierzchu powinien znaleźć się sos beszamelowy i żółty ser. Lasagne powinna mieć min. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przyznaję, że mi też się pierwszy zgrudkował, ale wiem już, w czym tkwi błąd i jak robić, by zawsze wychodził. Ten sos lub jego pochodne często gości u mnie w kuchni.


Pod beszamelem możemy zapiec kalafiora, naleśniki oraz piersi kurczaka. Równie dobrze sos beszamelowy nadaje się do warzyw, potraw mącznych, jak i mięsa. Jest to de facto zasmażka z mąki na maśle, rozprowadzona mlekiem. Główne składniki to mleko, mąka i masło, przyprawiany solą kuchenną, białym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę.


Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj. Stopień trudności Łatwy Składniki: kopiasta łyżka mąki kopiasta łyżka masła (mniej więcej tyle, ile mąki) mleko (szklanka, półtorej) sól, pieprz, gałka muszkatołowa pół szklanki parmezanu albo innego sera żółtego, który się topi, może być kostka serka topionego. Warto znać przepis na sos beszamelowy.


Sprawdza się nie tylko w kuchni francuskiej i tradycyjnej co w całej kuchni roślinnej. Banalnie prosty przepis i wspaniały efekt. Moja lasagne jest wersją typowo polską.


Wszystko zależy od przypraw, które dodamy do beszamelu. Mamy zarówno ser mozzarella, ale i ser zwykły żółty. Nie polałam lazanii przed pieczeniem sosem beszamelowym, tylko mieszanką słodkiej śmietanki i zwykłego mleka. Jeśli jednak wolisz beszamel, to bardzo proszę. Jeśli lubicie sos serowy a nie wiecie jak go zrobić, zapraszam :) min łatwe przystępne.


Dodatki Jak zrobić sos holenderski. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem. Polecane przepisy Doradcy Smaku. Tak przygotowany sos wykorzystuję do lazanii, faszerowanych warzyw oraz zapiekanych naleśników.


Teraz przygotuj sos beszamelowy. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz się bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty