Sos beszamelowy - sposób przygotowania: Do rondelka włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Rozsyp mąkę na płynne masło i mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie smaż.
Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. To magiczny sos, ponieważ powstaje tylko z mąki, mleka i masła. Oczywiście jest jeszcze kilka wersji sosu beszamelowego. Można jeszcze zrobić sos beszamelowy z serem lub sos beszamelowy z jajkiem. Pod beszamelem możemy zapiec kalafiora, naleśniki oraz piersi kurczaka.
Równie dobrze sos beszamelowy nadaje się do warzyw, potraw mącznych, jak i mięsa. Dla dodatkowego podkręcenia smaku możesz dodać także garść ulubionego tartego sera – Francuzi dodają go do większości dań, nie powinni się więc obrazić. Dodane przez Kurka_domowa w: Tylko o kuchni.
Witam wszystkich Smakerowiczów :) W ostatnim odcinku Kuchennych rewolucji Pani Magda Gesler robiła sos na bazie wieprzowych żeberek i nóżek. Niedługo czeka mnie duża rodzinna uroczystość i taki sos oszczędziłby mi wiele czasu. Częsty składnik różnego rodzaju potraw.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Pieczenie chleba i inne potrawy. A przypraw się nie bójcie ano i prawda z tymi kostkami,ja nawet sama zrobiłam z warzyw,odrobiny oliwy i dużo przypraw-porobiłam kosteczki i. Przyznaję, że mi też się pierwszy zgrudkował, ale wiem już, w czym tkwi błąd i jak robić, by zawsze wychodził. Ten sos lub jego pochodne często gości u mnie w kuchni. Sos cezar można przygotować z gotowego bądź własnoręcznie wykonanego majonezu, który przyrządza się ucierając żółtka jaj i olej roślinny. Do domowego majonezu dodaje się również fileciki anchois z sardeli.
Pozostałe składniki sosu to czosnek, sos worcestershire, musztarda, czarny pieprz, sól i parmezan. Co potrzebne jest do przygotowania sosu? Do czego jeszcze można go stosować? Historia sosu beszamelowego Legenda głosi, że przepis na sos beszamelowy pojawił. Przeczytajcie ten przepis.
W trakcie pieczenia ryby ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie i przygotuj sos beszamelowy. Jak zrobić sos beszamelowy. Dokładny przepis na sos beszamelowy znajdziesz u mnie na Blogu.
Zobacz pełen opis jak zrobić sos beszamelowy z dokładnie takiej samej ilości składników, jakie podałam w przepisie. Sprawdza się idealnie do wszelkiego rodzaju makaronów, zapiekanek, mięs czy warzyw. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu. Beszamel może być także bazą dla innych sosów.
Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Wystarczy pilnować aby nie powstały grudki i ciągle go mieszać. Przygotowanie dania sos beszamelowy Masło roztopić, dodać mąkę, mieszać przez chwilę aż powstanie zasmażka.
Dodawać powoli mleko, ciągle mieszając. Gotować ciągle mieszając min aż zgęstnieje. Trzeba mieszać cały czas żeby nie powstały grudy – jeśli jednak się zrobią nie należy się martwić tylko przetrzeć przez sito.
Oto prosty przepis na sos beszamelowy. Tradycja głosi, że wymyślono go na dworze Ludwika XIV i chociaż w gruncie rzeczy jest nieskomplikowany i dość łatwy do przygotowania, sos beszamelowy stał się jednym z najważniejszych sosów nie tylko w kuchni francuskiej, ale i europejskiej. Urozmaicony różnymi dodatkami może stanowić.
Posyp startym żółtym serem, zapiecz. Banalnie prosty przepis i wspaniały efekt. Wszystko zależy od przypraw, które dodamy do beszamelu. Składniki sosu beszamelowego oraz sposób wykonania przypominają tradycyjną zasmażkę stosowaną do zagęszczania potraw. Powstał pod koniec XVII w. Ludwika XIV, jego autorem jest markiz Louis de B éc hameil, który podobno nad doskonałą recepturą pracował przez kilka lat.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewać mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuścić do powstania grudek). Doprawić solą i gotować mieszając przez kilka minut do czasu aż sos będzie gęsty i puszysty. W rondlu stopić masło, dodać mąkę i podgrzewać przez min.
Dodać mleko i mieszać aż zgęstnieje. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Artykuły na temat: sos beszamelowy prosty przepis.
Sos barbecue, czyli amerykański wynalazek na grilla. Sosy barbecue, nazywane w skrócie sosami BBQ, służą zarówno do marynowania mięs przeznaczonych na grilla, jak i do doprawiania ich w czasie i po grillowaniu. W Ameryce te sosy to prawdziwy hit. Podajemy prosty przepis na biały sos do łososia, czyli beszamel.
Najczęściej stosuje się go do zapiekanek, pieczonego łososia, makaronu oraz warzyw - idealnie pasuje do brokułów, szparagów i zapiekanej cykorii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.