Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć.
Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia.
Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona.
Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Bardzo fajny pomysł na ciekawy przepis w tłusty czwartek.
Zdjęcie z wykonania znajdziesz na końcu posta. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.
Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Jest z nimi niewiele zachodu, a są równie pyszne co tradycyjny chrust. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość zacznij robić faworki.
Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj je na grubość ok. Potnij na podłużne romby. Pośrodku każdego z nich zrób dziurkę. Jeden z końców przełóż przez dziurkę.
Desery Pulchne faworki drożdżowe. Przygotowujemy rozczyn a letniego mleka, cukru i oczywiście drożdzy Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około minut w ciepłym miejscu. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser.
Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu.
Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Sprawdzony przepis na faworki, czyli chrusty.
Wybrałam ten przepis ponieważ wydawał mi się prosty ;) nieco się pomyliłam. Uważam jednak, że te faworki były warte zachodu. Największy problem miałam z wyrobieniem ciasta.
Użyłam zwykłego miksera i takich podstawowych końcówek, ponieważ innych nie posiadam. Ta część okazała się niewykonalna. Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Inne przepisy tego użytkownika. Kajmakowo-orzechowy miodownik. Pasjonaci gotowania z pewnością mają sprawdzony. Karnawałowy przepis na faworki. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki.
To łatwiejsze niż Ci się wydaje, zaskocz swoich bliskich :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Ze smaku przypominają mi nieco drożdżowe racusz Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga gotowanie z miłości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.