poniedziałek, 29 czerwca 2015

Faworki przepis drożdżowe

Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć.


Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia.

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona.


Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Bardzo fajny pomysł na ciekawy przepis w tłusty czwartek.

Zdjęcie z wykonania znajdziesz na końcu posta. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków.


Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Jest z nimi niewiele zachodu, a są równie pyszne co tradycyjny chrust. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość zacznij robić faworki.


Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj je na grubość ok. Potnij na podłużne romby. Pośrodku każdego z nich zrób dziurkę. Jeden z końców przełóż przez dziurkę.


Desery Pulchne faworki drożdżowe. Przygotowujemy rozczyn a letniego mleka, cukru i oczywiście drożdzy Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około minut w ciepłym miejscu. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser.


Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu.

Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Sprawdzony przepis na faworki, czyli chrusty.


Wybrałam ten przepis ponieważ wydawał mi się prosty ;) nieco się pomyliłam. Uważam jednak, że te faworki były warte zachodu. Największy problem miałam z wyrobieniem ciasta.


Użyłam zwykłego miksera i takich podstawowych końcówek, ponieważ innych nie posiadam. Ta część okazała się niewykonalna. Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor.


Inne przepisy tego użytkownika. Kajmakowo-orzechowy miodownik. Pasjonaci gotowania z pewnością mają sprawdzony. Karnawałowy przepis na faworki. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki.


To łatwiejsze niż Ci się wydaje, zaskocz swoich bliskich :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Ze smaku przypominają mi nieco drożdżowe racusz Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga gotowanie z miłości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty