Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy.
Chrust cieniutko wywałkowane są. Kwaśne powidła śliwkowe, wiśniowa konfitura albo gorąca, gęsta czekolada, w której zanurzysz chrupiące ciasteczka. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Jak zrobić dobre faworki? Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona.
Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? To mój pierwszy film w którym pokażę wam jak zrobić faworki zwane inaczej chrustem.
Robimy je najczęściej w tłusty czwartek ale pasuje na każdą okazję. UCiWXI8XDS4lEBwqWi-enu0A? Robi się je z ciasta śmietanowego zbijanego i smaży jak pączki. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Wałkowanie ciasta wygląda podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, ciasto rozpłaszczamy, składamy.
Pora więc pomyśleć nad przysmakami, które możemy w ten dzień zaserwować sobie i bliskim. Oprócz pączków bardzo popularny jest chrust (inaczej faworki). Tłusty czwartek już niedługo. Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. min.).
Tu znajdziesz odpowiedź na pytanie jak zrobić faworki, prosty przepis. Słodki chrust w bajkowym lesie pod cukrem pudrem. Mąkę przesiać na stół, w środku zrobić dołek, dodać żółtka, wymieszać, zagarniając mąkę do środka. Następnie dodać pozostałe składniki, czyli śmietanę, spirytus i sól.
Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Tylko w karnawale można sobie pozwolić na taką dozę kalorii i zarazem. Po uderzaniu ciasto na chrusty (faworki) należy rozwałkować cieniutko na blacie lub stolnicy. Unsubscribe from SmakowiteDania? Nazwy są różne – u mnie w domu zawsze mówiło się faworki.
Pięknie też chrust nazywają Anglicy: angel wings … Jednak beż względu na. Opis przepisu: Autor: WINIARY Z okazji tłustego czwartku chcesz przygotować coś innego niż tradycyjne pączki z cukrem pudrem lub po prostu masz ochotę na prosty i szybki domowy wypiek? Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce.
Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wałkujemy i wykrawamy faworki. W mące robimy zagłębienie, dodajemy żółtka, szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu).
Przepisy na pączki, faworki, oponki, chrust i inne wypieki pieczone na oleju. Po wyjęciu kładziemy natychmiast na papierze śniadaniowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeszcze gorące posypujemy hojnie przez sitko cukrem pudrem.
Zobacz też alternatywny przepis na faworki. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska.
Nigdy do końca nie wiadomo, co wyciągnie się z garnka. Moim dzieciom tylko to wystarczyło do zabawy w odczytywanie kształtów – faworek w dłoń i zabawa gotowa. Lista przepisów na jak zrobic chrust z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Faworki, chruściki, chrust – nazwy są różne, ale smak ten sam.
Faworki są pyszne, słodkie, chrupiące i trudno wyobrazić sobie bez nich tłusty czwartek. Przepis na faworki domowe to, wbrew pozorom, nic trudnego. Sprawdź, jak przygotować tradycyjny chrust.
Cieniutko (mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-centymetrów. Wszystkie składniki wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.