wtorek, 12 lipca 2016

Jaka ryba na rybe po grecku

Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Przepyszne warzywa i świeża, usmażona ryba to doskonały pomysł na obia kolację lub święta.


Miruna do ryby po grecku.

Do wykonania ryby po grecku zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli.


Jaką rybe kupić do tej potrawy? Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Warto wybrać dobrej jakości rybę.

Gorąco polecam tilapię, czy dorsza.

Bardzo często sięgam po filety mrożone. Jest to jednak takie danie. Najczęściej używamy do tej potrawy mintaja, morszczuka, miruny, soli lub dorsza. Jaka ryba do ryby po grecku?


W domu jak czasem robie, to wiem ze nie klasycznie, ale zwykle jak mi zostanie smazonego (mrozonego) mintaja w panierce to dodaje warzywa i robie cos w rodzaju ryby po grecku. U mnie w domu zawzse robiło się rybę po grecku z mintaja albo z dorsza. Rybę po grecku robię od kiedy miałam starsze -naście lat.


Smażenie aromatycznej mieszanki warzyw, odpowiednie ich doprawienie to była zawsze moja domena. I jedyne czego naprawdę nie lubiłam to smażenie ryby, a już szczególnie gdy była to ryba-fuj-mrożona w kostkach, czy glazurowane filety. Możemy przyrządzać ją także na inne wyjątkowe okazje. Ważny w potrawie tej jest prawidłowy dobór rodzaju ryby. Do przygotowania warzyw w tym daniu używamy oleju, który zapewnia nam wystarczająco dużo tłuszczu, dlatego dobrym wyborem będą tu ryby chude.


Gdy skorzystasz z naszych podpowiedzi wystarczy minut i ryba po grecku będzie gotowa. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu.

Jednak nie proporcje były najważniejsze, ale jeden magiczny a jakże prosty składnik, o którym wspomnę za chwilę w przepisie i gatunek ryby - a sprawdzałam na wielu i jak już robię rybę po grecku, to tylko i wyłącznie ze świeżych filetów z dorsza bez skóry. Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! Można ją jeść zarówno na zimno jak i na ciepło. Niekoniecznie musi to być dorsz, świetny. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni.


Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić. Szczegóły poniżej: Filety z dorsza, które wyjęliśmy po minutach z lodówki, układamy na dnie naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy masłem. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody.


Na patelni rozgrzej łyżki oliwy, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Ja zawsze dodaje por,uwielbiam rybe po grecku.


Twoje dane i jak możesz się temu sprzeciwić, jakie inne prawa Ci przysługują: prawo dostępu do danych i otrzymania ich kopii, prawo. Kiedy ryba będzie już gotowa, układamy ją w naczyniu, przekładając na zmianę porcją warzyw. Na wierzchu powinny być. Skąd wzięła się ryba po grecku? Kiedy zapytamy Greka jak przygotować rybę po grecku, robi zdziwioną minę i przecząco kiwa głową.


Dzieje się tak, ponieważ potrawa ta nie ma nic wspólnego z jego krajem! Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu!


Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Ryba nie powinna pachnieć zbyt intensywnie, jej oczy winny być jasne, lśniące i wypukłe, skrzela zaś intensywnie czerwone, skóra wilgotna, łuski lśniące, a samo mięso jędrne i sprężyste – naciśnięcie skóry nie powinno pozostawić po sobie śladu wgniecenia.


Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty