Przepis na ciasto nadesłała mi Aleksandra (bardzo dziękuję!), oryginalnie ciasto przypominało Panią Walewską - dwa blaty ciasta kruchego pieczone razem z bezą, pomiędzy nimi warstwa galaretki i kremu śmietankowego. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. Nakłuć widelcem i piec ok.
MALINOWA CHMURKA - IDEALNY PRZEPIS NA CIASTO - przełamana smakiem owoców pyszna beza :) Delikatne, idealne ciasto, które uwodzi smakiem! Smaki są idealnie zrównoważone, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi. Malinowy pocałunek pod chmurką.
Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez godziny w lodówce. Można przechowywać do dni, w lodówce. ZosiaObserwuj bloga Obserwujesz bloga Zosia Piecze. Ciasto wprost rozpływa się w ustach.
Powstało ze składników, które akurat miałam w domu. Całość pyszna, wilgotna, delikatnie cytrynowa. Na jednym kawałku nie można poprzestać.
W przygotowaniu nie jest trudne, a smakuje wyśmienicie. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Przesiać mąkę, wymieszać a na koniec dodać ocet. Wyłożyć na taką samą blaszkę 30xcm.
Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć do formy ( 24x36), piec ok. Na cieście kruchym ułożyć maliny, galaretki rozpuścić w wodzie, Lekko stężałą galaretkę wylać na maliny. Odstawić do całkowitego stężenia 3. Pod koniec ubijania dodajemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej.
Na wystudzone ciasto wysypujemy borówki następnie wykładamy bezę. Po prostu przepyszne kruche ciasto z dużą ilością jagód zatopionych w orzeźwiającej cytrynowej galaretce z pysznym waniliowym kremem i chrupiącą słodką bezą. Jest takie wyśmienite, że nie da się mu oprzeć.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasta siostry anastazji malinowa chmurka. Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! To ciasto jest zupełnie inne, aby to stwierdzić wystarczy przeczytać opis składników, jak również wykonanie. Te komentarze skłoniły mnie do przejrzenia podanych adresów i nijak to się ma do mojego ciasta. Za kilka dni ten fragment zniknie, jak również mam nadzieję komentarze z podobnymi zarzutami.
Jest pyszne, delikatne i rozpływa się w ustach. Truskawkowa chmurka to idealny wypiek nie tylko na niedziele, lecz również na święta, urodziny czy inne uroczystości rodzinne. Zawróci Wam w głowach już od pierwszego kęsa #128077; Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia #128521; Jeśli kochacie słodkości równie mocno jak my, mamy jeszcze mały bonus.
Przepis na malinową chmurkę dostałam od koleżanki, dostałam i odłożyłam nie miałam jakoś ochoty na jej pieczenie. Pewnego razu wpadła do mnie siostra i mówi, że jadła na imieninach u koleżanki malinową chmurkę i opowiada jakie to wspaniałe ciasto hehe. Kruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza.
Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście. Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka godzin przed podaniem połączyć z kremem i galaretką. Do miski wsypać wszystkie składniki i zagnieść ręką.
Wcale się nie dziwię, że zrobiłaś to pyszne ciasto kiedy go zobaczyłaś. Pozwól, że ja nakarmię swoje oczy pięknym widokiem tego ciasta, dopóki sama go nie zrobię :). Czas na ciasto, które zachwyci każdego! Pyszne, rozpływające się w ustach, z dużą ilością malin.
Przepis w gruncie rzeczy bardzo łatwy i nie ma się co bac! Tylko faktycznie warto odwrotnie zacząć aby wyrobić się z nim szybciej. Najpierw bezę godzinkę w 1stopni. W tym czasie kruche ciasto.
Jak beza sie wysuszy od razu wyjelam i upieklam spod. W ciepła jeszcze galaretkę rozkruszylam palcami minut wcześniej wyjęte z zamrażarki maliny. Ewa Wachowicz robi też ciasto malinowa chmurka na spodzie biszkoptowym.
Wówczas najlepiej jest jednak upiec cieńszy podkła aby deser nie stał się suchy, wysoki i trudny do zjedzenia. Poza tym cukiernicy zachwalają również ciasto malinowa chmurka, przygotowane na herbatnikach, co jest zdecydowanie szybszą wersją tego deseru. Myślę, że mało komu ona nie smakuje:) wiec jeśli jest ktoś, kto nie próbował- to Koniecznie musi;) troszkę zmieniłam klasyczny przepis, ponieważ na tamtym spodzie nie chciała mi wyjść chrupiąca beza (tylko taka gumowata).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.