Amerykański specjał z syrop klonowy możemy podać na lunch lub podwieczorek. Pancakes powinny być wyrośnięte i pyszne! Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Próbowałam innego przepisu, ale ten jest zdecydowanie najlepszy.
Nie ma to jak stara Kuchnia polska :) min łatwe tanie. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane.
Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Najprostszy przepis na pyszny, chrupiący lany chrust. Do zrobienia tego lanego chrustu nie potrzebujesz specjalnych miarek ani wagi. Domowy lany chrust szykujesz z prostych i tanich składników.
Zapraszam na lany chrust - idealny na Tłusty Czwartek oraz w karnawale. Wszystkie składniki wymieszać. Cieniutko (mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-centymetrów. W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty.
Oto najlepsze przepisy na. PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Szybko i wygodnie przeliczysz gramy na łyżki, łyżeczki, szklanki, sztuki!
Drożdżowe ślimaczki z powidłami. Baletki makowe z konfiturą różaną. W tłuszczu przecież się je smaży. Zrobione na samych żółtkach są kruchutkie,a dzięki wybijaniu wałkiem lub uderzaniu ciastem w stolnicę,faworki podczas smażenia nabierają charakterystycznych wybrzuszeń.
Natomiast dodanie spirytusu do ciasta sprawi,że nie wchłoną dużo tłuszczu. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. To łatwiejsze niż Ci się wydaje, zaskocz swoich bliskich :) Sprawdź instrukcję ze zdjęciami krok po kroku na ciastkożercach! Pyszny, aromatyczny chrust z dodatkiem wanilii i zredukowaną ilością żółtek. W dobrej jakości chruście po przeliczeniu powinno przypadać żółtko na dkg mąki.
Poniższy przepis to tak zwana wersja oszczędna, równie smaczna. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Lany chrust to przede wszystkim chrupiące kawałki ciasta, ale jego ważną zaletą są te fantazyjne kształty.
Nigdy do końca nie wiadomo, co wyciągnie się z garnka. Moim dzieciom tylko to wystarczyło do zabawy w odczytywanie kształtów – faworek w dłoń i zabawa gotowa. Witam Kochani,dziś jeszcze jeden wpis :-) Jako,że karnawał w pełni chciałabym Wam przedstawić przepis na ekspresowy chrust, tzw chrust lany.
Chrust wkładamy na gorący olej, po kilka sztuk, należy pamiętać, że chrust po włożeniu do oleju rośnie, więc nie można przesadzić z jego ilością. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, trawa to kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Gotowy wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej ma ręcznik papierowy, aby całkowicie ociekł z. Powoli zapominamy o świątecznym przejedzeniu i już mamy ochotę na jakieś przysmaki.
Co więcej, zbliża się Tłusty Czwartek, kiedy to faworki odgrywają obok pączków jedną z głównych ról. Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. Chrusty faworki pyszny i sprawdzony przepis. Przepis na chrusty, inaczej faworki wg Ewy Wachowicz. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, następnie w kopczyku robimy dołek i wbijamy do ni.
Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według. Mając wybór pomiędzy pączkami, a faworkami, zawsze wygrają te drugie. Jednak ich przygotowanie wymaga trochę czasu i siły.
Ciasto jest twarde i ciężko jest je rozwałkować. Jednak uwierzcie mi efekt końcowy jest warty wszystkich wysiłków. Chrust jest idealnie kruchy i po prostu pyszny.
U mnie w domu cały talerz zniknął w jeden wieczór. Najlepsze faworki to oczywiście te wykonane samodzielnie. Zobacz mój sprawdzony przepis na jak zrobic faworki czyli chrust! W tym przepisie podpowiadam, jak zrobić jak zrobic faworki czyli chrust w domowy i pyszny sposób. Przecież nic nie smakuje lepiej niż domowe jak zrobic faworki czyli chrust przygotowane samemu.
Składniki: mąka pszenna dkg, żółtka sztuk, proszek do pieczenia łyżeczka, szczypta soli, śmietana łyżki, spirytus łyżki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.