wtorek, 5 lipca 2016

Naleśniki pankejki

Czy amerykańskie pankejki Magdy Gessler przebiją nasze pyszne, polskie naleśniki? Może i nie, ale na pewno warto wypróbować ten przepis chociaż raz. Pankejki (pancakes) charakteryzują się tym, że są dość grube i puszyste.


Podaje się je z samym masłem, z syropem klonowym, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Smażymy z obu stron na j, średnio rozgrzanej (żeby dać czas ciastu na wyrośnięcie) patelni teflonowej, najlepiej dość małej, choć masa jest na tyle gęsta, że się nie rozlewa i na dużej też można robić dość małe, grube naleśniki.

Podsumowanie: ze wszystkich naleśników te są moją ulubioną wersją :). Pankejki to jedno z tych dań, które natychmiast poprawiają nastrój. Ciepły naleśnik pokryty słodkościami od razu przenosi nas do czasów dzieciństwa. Mamy dla Was niepowtarzalny przepis na najbardziej puszyste naleśniki amerykańskie. Masz ochotę na puszyste pancakes?


Dodatek gazowanej wody lub ubitych białek sprawi, że będą wyższe. Do dekoracji najczęściej stosuje się syrop klonowy. Można użyć także jagody, maliny lub owoce z puszki.

Sprawdź nasze niezawodne przepisy na naleśniki amerykańskie na Polki. Wystarczy ją tylko podgrzać i dogotować ryż lub makaron. Dzisiaj również utworzyłam nowy dział — o który od dawna mnie prosiliście — z przepisami dla dzieci.


Znalazły się w nim starsze przepisy na pierogi, zupy, naleśniki i placuszki jak i ostatnio dodane przepisy na kotlety mielone, pulpeciki i smażone filety z kurczaka. Zrobiłam dzisiaj,wyszły. Porównałabym trochę do biszkoptu czy do puszystej bułki. D Takie puchate placki z wyczuwalnym w smaku proszkiem, robiłam też na wodzie i też jest wyczuwalna.


Niestety przepis nie dla naszych. Pankejki najczęściej podawane są z syropem klonowym, ale znakomicie smakować będą także z miodem i owocami. Naleśniki amerykańskie smakować będą także w wersji wytrawnej, np. Na zdjęciu jest go zdecydowanie za dużo, gdyż zaobserwowałam zasadę – im mniej masła, tym bardziej złocisty, jednokolorowy pancake, czyli taki jak musi być. Z syropami, na przykład z klonowym, z bitą śmietaną czy dżemami.


Do ciasta na pankejki wykorzystuje się mąkę pszenną, jajka, mleko lub maślankę i środek spulchniający np. Jeśli chodzi o proporcje składników, można spotkać się z wieloma różnymi wersjami. Czasami też oddziela się żółtko od białka i miksuje się je osobno, aby nadać ciastu lekkości.


Zjemy też naleśnikowe tagliatelle czy amerykańskie pankejki - nawet w wersji z kawałkami czekolady. Kategoria: Naleśniki, placki i pankejki.

Czekoladowe pankejki z korzennymi prażonymi jabłkami. Jesień to czas jabłek – ich apetyczne stosy piętrzą się na straganach, mieniąc ferią ciepłych odcieni – od soczyście zielonych, przez żółtawe, pomarańczowawe i czerwone, aż po głębokie bordo. Niektórzy twierdzą, że zrobienie naleśników to żadna trudność. Nie wszystkim wychodzą jednak cienkie, gładkie i okrągłe placki.


Jest wiele sposobów na ich przygotowanie. Ważny jest nie tylko dobór składników, ale też kolejność ich łączenia. Aby ciasto było bardziej elastyczne, można odstawić je na pół godziny, by składniki dokładnie się połączyły. Z usmażonych naleśników układamy stos. Serek homogenizowany przekładamy do miseczki, do serka dodajemy jogurt oraz cukier puder.


Przepis bardzo prosty na amerykańskie pancakes, które chyba wszyscy lubią. Polane syropem klonowym są po prostu pycha! Wykonanie: Najpierw musimy zmielić płatki owsiane.


Amerykańskie naleśniki, czyli puszyste pancakes - najlepsze puszyste naleśniki, jakie kiedykolwiek jadłeś! Przedstawiamy Państwu przepis na amerykańskie naleśniki, znanych jako pancakes. Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.


Pancakes czyli pankejki ETAP 1: Ciasto po wymieszaniu może mieć grudki. Wszystkie składniki wymieszać w misce dodać lekko ubite jajka oraz olej i kefir, całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników w cieście mogą być grudki. Przygotowane ciasto odstawić na minimum minut, aby odpoczęło.


Inni piszą o chmurkach itp. Pancakes wyrastają pulchne, są smaczne i delikatne więc natychmiast znikają z talerzy. Przepis na ciasto nie jest klasyczny, to nowa wersja, która umożliwi szybsze przygotowanie tego dania.


Możesz również posypać je cynamonem i serwować w towarzystwie konfitury.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty