wtorek, 5 lipca 2016

Jak zrobić masę makową z mielonego suchego maku

Masa makowa z gotowego maku mielonego. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady przepisy, mysle ze kazdy z nas umial piec ale z. W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu.


Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku. Jest kilka sposobów na masę makową. Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze. Jak zrobić masę makową do makowca krok po kroku? Pierwszym etapem przygotowania masy makowej jest gotowanie maku w mleku – mak wsypuje się do wrzącego mleka i gotuje na najmniejszym ogniu pół godziny.


Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie. Dla Was wszystkich kochani, obyście spędzali je tak jak lubicie :) oczywiście smacznie i jak najbardziej spokojnie, by odpocząć od codziennego zgiełku i pośpiechu. Postanowiłam je zrobić i przekonałam się jak bardzo pomyliłam się w swoje Zobacz więcej.


Olla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga RAROSSA. NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) – szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia. Desery i ciasta Ciasta Makowce.


Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Przepisy na domowa masa makowa z mielonego maku w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na domowa masa makowa z mielonego maku. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Domowa masa makowa przepis.


Masa z mielonego maku z bakaliami, orzechami, rodzynkami, skorką pomarańczową. Można zrobić go na wcześniej upieczonym kruchym spodzie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na masa makowa z maku mielonego. Korzystając z nich bez zmiany ustawień przeglądarki wyrażacie Państwo zgodę na użycie tych pilków. Bardzo lubię podjadać ją też prosto ze słoiczka.


Co sprawiło, że postanowiłam robić własną masę makową, zamiast kupować gotową w sklepie? Dzisiaj u mnie bezglutenowy makowiec z samego maku czyli zapieczonej masy makowej bez ciasta. Marek Kapturzak, ekspert z firmy VOG, podpowiada, jak w prosty i szybki sposób przyrządzić perfekcyjne ciasto. Podaje także przepis na makowca. Mówiąc makowiec, najczęściej mamy na myśli tradycyjną struclę o specyficznym smaku.


Mak możemy jednak zastosować w zupełnie odmienionej formie. Taką masę można wykorzystać zarówno do ciasta jak i do kutii. W tym przepisie masa makowa jest nafaszerowana bardzo dużą ilością bakalii. Nie będę Was oszukiwać, że odkąd pamiętam korzystałam tylko z masy domowej. Powiem więcej, kiedy gotowe masy makowe pojawiły się w sklepach moja mama zaczęła je wykorzystywać do sernika z makiem.


Na koniec można w razie potrzeby dosłodzić masę makową, gdyby była zbyt słodka polecam dodać 1-łyżeczki kwaśnej śmietany. Tak przygotowaną masę makową przechowuję w lodówce do 2-dni lub zużywam od razu do danego wypieku, np. Makowiec Z Maku go Mielonego Jak Przygotowadż - informacje, zdjęcia, materiały video. Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem. Przepyszna makowa babka, serdecznie polecam :-).


Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z go mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem. Szybka masa makowa z mielonego maku. Dawno, dawno temu, w odległym mieście jak jako dziecko pomagałam mamie w przygotowaniu do Świąt, mieliłyśmy żmudnie mak w maszynce do mięsa. Czynność nader żmudna, bo mak się rozsypuje, a w dodatku mielimy go z cukrem i to nawet 3-krotnie.


Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Do tego ciasta użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, go maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie razy zmielić w maszynce z małymi oczkami.


Do masła utartego z cukrem i żółtkami dodac make wymieszana z proszkiem i makiem. Masę przełożyć foremki na babkę, foremkę wcześniej natłuścić i posypać bułką tartą. Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Następnie odcisnąć z nadmiaru wody przez gęste sitko, gazę albo lnianą ściereczkę. Jeśli używamy go maku, należy go po namoczeniu potem zmielić krotnie w maszynce. Dlatego ja masę tą suszyłam w piekarniku w stopniach przez ok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty