poniedziałek, 11 lipca 2016

Marynata do cielęciny

Ponieważ do cielęciny idealnie pasują cytrusy, do marynaty można zetrzeć trochę skórki z cytryny lub obłożyć ją plastrami cytryny Przysmaki z wiejskiego stołu - zrób to sam! Najpierw należy przygotować naczynie, w którym będą się kisiły ogórki. Lista przepisów na marynata do cielęciny z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Marynata do cielęciny w każdej odsłonie! Więcej niż przepisów.

Dodane przez basiunia w: Tylko o kuchni. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na marynata do cielęciny. Cielęcinę podzielić na 3- mniejsze kawałki i zalać marynatą.


Przemieszać , przykryć i wstawić do lodówki na godzin. Po godzinach mięso razem z marynatą przełożyć do rondla i przykryć. Na klarowanym maśle trzeba podsmażyć cebule dymkę oraz cielęcinę.


Następnie do brytfanny przelewamy masło, na którym smażyliśmy oraz przekładamy cielęcinę i cebulę. Dodajemy kilka ząbków czosnku.

Pieczeń przykrywamy folia aluminiową (lub wkładamy do rękawa do pieczenia) i pieczemy około godziny w temperaturze 1stopni. Cielęcina to mięso pochodzące z cieląt do miesiąca życia. Wiek ubijanych cieląt powoduje, że w mięsie nie wykształcają się - tak jak w wołowinie czy wieprzowinie - międzymięśniowe warstwy tłuszczu. Mięso posolić, następnie oblać z obu stron zalewą i wstawiawić na co najmniej godziny do lodówki (choć najlepiej aż na całą dobę), obracając, co pewien czas.


Przepisy z: marynata do cielęciny (11) Pasta pikantna z cielęciny. Roladki z cielęciny z białym serem czosnkowym - VIDEO. Pieczona cielęcina z sosem z boczniaka. Ciekawym dodatkiem do cielęciny może okazać się szałwia, która dodaje ciekawego posmaku każdej potrawie.


Pysznie smakuje dodana do ziemniaków, możesz spróbować takiego właśnie dodatku do duszonej cielęciny. Jeśli zaś planujesz cielęce pulpety, możesz do środka dodać klasyczną mieszankę ziół opartą na szałwii, tymianku. Pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.


Do miseczki przelałam olej, dodałam sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i przeciśnięte ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszalam i tak przygotowaną marynatą ponacierałam dokładnie mięso i. Od czasu do czasu obrócić, by cielęcina równomiernie pokryła się marynatą. Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle.


Przykryć i wstawić na godz.

Po upieczeniu przełożyć na deskę, by cielęcina odpoczęła. Odrobiny wysiłku wymaga przygotowanie bardziej skomplikowanej (za to skutecznie podkreślającej smak) marynaty do cielęciny na dziko. Należy zagotować szklankę octu winnego, dodać łyżki białego wytrawnego wina, 2-liście laurowe, kilkanaście ziaren jałowca, ziarna pieprzu oraz sól.


Wymieszaj dokładnie składniki marynaty, a następnie starannie wmasuj ją w każdy zakamarek giczy. Postaraj się, aby każdy skrawek mięsa pokryty został marynatą. Włóż gicz do naczynia żaroodpornego i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 2stopni. Włóż mięso do naczynia, przykryj i pozostaw w lodówce na godzin.


Ułóż mięso w natłuszczonej brytfannie, przykryj i piecz piekarniku nagrzanym do 1stopni C. Pokaźny zbiór przepisów. Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na h. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, zalać wodą, dodać umyte mięso i przyprawy, ugotować. Pod koniec gotowania wlać ocet. Po ugotowaniu pozostawić w marynacie na kilka godzin.


Wyjąć z marynaty, pokrajać ukośnie w plastry, ułożyć na półmisku. Ze składników przygotowujemy marynatę i zanurzamy w niej kurczaka na minimum godzin, najlepiej umieścić marynowane mięso na ten czas w lodówce. Ich skład możesz modyfikować według uznania – za każdym razem otrzymasz nieco inny, niepowtarzalny aromat. Błyskawiczne marynaty do mięsa: 1. Tymiankowo-rozmarynowa – do cielęciny i drobiu łyżki tymianku, łyżki rozmarynu wymieszać z połową szklanki oleju lub oliwy z oliwek, rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą i szczyptą pieprzu.


Najbardziej popularnym mięsem w naszym kraju jest kurczak. Na drugim miejscu plasuje się wieprzowina, natomiast cielęcina znalazła się niemal na szarym końcu. Jeśli taka kolejność panuje także na twoim stole, czas to zmienić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty