piątek, 29 lipca 2016

Papryka faszerowana mięsem mielonym w piekarniku

Papryki zapiekamy w piekarniku, pod koniec dodając ser. Najlepsze będzie mięso zmielone samodzielnie (np. z szynki), ryż natomiast polecam jaśminowy. Możemy wykorzystać ulubiony ser, także w plasterkach, wówczas po prostu kładziemy go na papryce, już bez ścierania. Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem.


Faszerowana papryka – z mięsem mielonym, ryżem i przyprawami.

Składniki: 5g mięsa mielonego woreczki ugotowanego ryżu sól, pieprz, pieprz ziołowy, chili, zioła prowansalskie, słodka papryka łyżki koncentratu pomidorowego dag żółtego sera cebula 5-paprykWięcej. Osobiście, bardzo lubię paprykę pieczoną w piekarniku, ponieważ ma słodkawy smak i według mnie smakuje jeszcze lepiej niż papryka surowa. Przepis na paprykę faszerowaną mielonym mięsem i ryżem nie jest skomplikowany. Męska – ma wybrzuszenia na dole.


W tym przypadku nie musisz opiekać skórki przed jedzeniem. To wariant do gotowania lub pieczenia. Sprawdzi się przy przyrządzaniu zapiekanek, gulaszu lub innych dań jednogarnkowych.

Nie może jej zabraknąć w sezonie jesiennym. Zazwyczaj odcina się czubek papryki, nadziewa ulubionym farszem i gotuje w sosie pomidorowym. Chciałabym ci jednak przedstawić nieco inną, nie mniej smaczną propozycję. Paprykę będziemy faszerować mięsem z indyka i serem i zapieczemy ją w piekarniku. Podana z ryżem (najlepiej brązowym) oraz sałatą będzie stanowić.


Dodane przez Sandiw: Tylko o kuchni. Witam:) poszukuje przepisu na schab faszerowany mięsem mielonym. Dzięki pysznemu farszowi danie smakuje nawet osobom, które wcześniej nie przepadały za tym warzywem. Farsz może też składać się ze zdrowej kaszy, ryżu lub kuskusu. Całość można posypać tartym serem.


To wygodne do serwowania danie, bowiem każdy dostaje na talerz paprykę lub dwie połówki papryki z pysznym gorącym. Przyznaję, że to moja pierwsza nadziewana papryka. Smakuje obłędnie, zwłaszcza na ciepło z ciągnącym się serem. W paprykowych miseczkach znajdziecie mięso mielone wymieszane z ryżem i przyprawami, wierzch posypany został startym serem żółtym, całość przykryta czapeczkami ogonkami i zapieczona w piekarniku.


Pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym.

Pieczemy około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 2stopni. Podajemy papryki nakryte czapeczkami. Zmniejszyłam gaz i przykryłam pokrywką.


Po paru minutach dodałam paprykę w proszku, sól, pieprz i. Ja też uwielbiam papryki faszerowane za prostotę ich przygotowania :) Dopiero uczę się gotować i mam dwa popisowe dania, a mianowicie faszerowane pieczone ziemniaki i faszerowaną paprykę. Zobacz, jak zrobić pyszą paprykę faszerowaną. Najczęściej spotkać można paprykę faszerowaną ryżem lub kaszą (bardzo dobrze sprawdzi się tu na przykład kuskus) oraz mięsem mielonym. Mięso w nadzieniu jest wyjątkowo wilgotne, a to dzięki temu, że przez cały czas pieczenia przenikają do niego soki z papryki.


Za sprawą ryżu lub kaszy, danie nie wymaga żadnych innych dodatków. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków.


Czy macie może przepis na gulasz jaki był ostatnio przyrządzany podczas Kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Rzeszowie? TV Składniki: szt papryki (czerwona i zielona) 5g filetu z kurczaka 1g sera pomidory łyżki jogurtu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i razem przysmażyć na patelni.


Zeszklone wymieszać z przyprawionym solą i pieprzem mięsem mielonym. Wszystko razem znowu podsmażyć. W garnuszku zagotować ryż w bulionie z kostki rosołowej i szklanki wody. Gdy ryż zmięknie i napęcznieje, wyłączyć gaz i odsączyć potrawę. ZAPIEKANA PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM I MIĘSEM - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Uwielbiam faszerować wszelkie warzywa, dziś proponuję przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i kasz. Lekkim a zarazem sycącym daniem, które można serwować w ramach obiadu, kolacji lub przystawki jest papryka faszerowana mięsem mielonym zapiekana w piekarniku. Do przygotowania farszu, oprócz mięsa mielonego wykorzystuje się gotowany ryż.


Opcjonalnie do nadzienia można dodać czarne oliwki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty