piątek, 1 lipca 2016

Ciasteczka z masy makowej

Przepis na ciasteczka makowe. Kruche ciasteczka z makiem sklejone z dżemem. Dodatek maku nadaje im oryginalnego smaku. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.


Jeśli używamy gotowej masy makowej, warto nieco uszlachetnić ją dodatkowymi bakaliami, orzechami i jeśli to konieczne niewielką ilością prawdziwego miodu.

Ciasteczka makowe – przygotowanie. S) z ciecierzycą z puszki. Dodać wszystkie sypkie składniki, olej kokosowy, aromaty, skórę z pomarańczy i ponownie zmiksować. Masa makowa z dużą ilością bakalii, idealna do strucli, rogali i makowców.


Desery domowa masa makowa. Makowe kruche ciasteczka 1Pierwszy raz upiekłyśmy je z dziewczynkami w grudniu, gdy szukałam różnych przepisów na pachnące pierniczki i natknęłam się na makowe gwiazdeczki na blogu Moje wypieki. Co zrobić z masą makową, której kupiliśmy za dużo?

Zmniejszyłam ilość składników, a także dostosowałam je do wersji dla Alergika. Z powstałej masy przygotuj kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach cm. UWAGA: podczas pieczenia ciasteczka zmieniają kształt na płaskie. Proste w przygotowaniu i niezwykle efektowne min średnie przystępne. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.


Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Mak opłucz, bardzo dobrze osącz na sicie. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1-godziny. Delikatnie rozwinąć z papieru, brzegiem ciasta ułożyć wałek z masy makowej, ciasno zawinąć, odciąć nożem od pozostałej części. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Ciasto wyjmujemy z folii i wykładamy na lekko oprószony mąką blat. Jeżeli jednak chcemy pobawić się w tworzenie wzorów na ciastkach, proponuję czekoladę deserową, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej oraz biały lukier wykonany z białka i. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasteczka z masą makową.


Do każdej babeczki nakładamy po ok. Na wierzchu kładziemy gwiazdkę, delikatnie dociskami do masy.

Po upieczeniu pozostawiamy w foremkach do wystudzenia, a następnie delikatnie wyciągamy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Przekładane są dżemem i maczane w białej czekoladzie, trochę pachną migdałami. Szybkie w przygotowaniu i łatwe.


Wyglądają bardzo apetycznie i trudno im się oprzeć. Tak samo robimy z jasnym ciastem jak i kakaowym. Masę nakładamy na co drugie ciasteczko, a następnie przykrywamy je drugim ciasteczkiem. Wierzch każdego ciasteczka dekorujemy rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami.


Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Makowiec z gotowej masy makowej na początku może być wilgotny, należy go więc zostawić na noc bez przykrycia na blacie w kuchni aby odparował.


Makowiec na kruchym spodzie to tradycyjne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Wykonanie go jest troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu końcowego warto! Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4. Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie papier i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki (dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło).


Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na około 20. Z 2g maku wyszło mi sporo masy makowej. Na początku zrobiłam ciasta z 5g mąki, ale to okazało się za mało.


Poszedł cały kilogram mąki aby wykorzystać całą porcję masy makowej. Wiec jak chcecie to od razu podzielcie porcje na 2.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty