piątek, 22 lipca 2016

Ryba po grecku jaka ryba

Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Miruna do ryby po grecku. Do wykonania ryby po grecku zdecydowanie lepszym wyborem będzie ryba chuda.


Pamiętajmy, że warzywa dusimy z dodatkiem tłuszczu (najczęściej oleju lub oliwy z oliwek), a same warzywa również puszczą sok, stąd usmażona, tłusta ryba nie będzie dobrze komponować się w tym zestawie. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli.


Warto wybrać dobrej jakości rybę. Gorąco polecam tilapię, czy dorsza. Bardzo często sięgam po filety mrożone. Jest to jednak takie danie.


Ryba po grecku jaka ryba

W domu jak czasem robie, to wiem ze nie klasycznie, ale zwykle jak mi zostanie smazonego (mrozonego) mintaja w panierce to dodaje warzywa i robie cos w rodzaju ryby po grecku. Panga hodowana jest w Azji bardzo brudnej wodzie, niemal ściekach, w dodatku w straszliwym ścisku. Do przygotowania warzyw w tym daniu używamy oleju, który zapewnia nam wystarczająco dużo tłuszczu, dlatego dobrym wyborem będą tu ryby chude. Jaka ryba do ryby po grecku? Najczęściej używamy do tej potrawy mintaja, morszczuka, miruny, soli lub dorsza.


Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! Rybę po grecku robię od kiedy miałam starsze -naście lat. Smażenie aromatycznej mieszanki warzyw, odpowiednie ich doprawienie to była zawsze moja domena.


I jedyne czego naprawdę nie lubiłam to smażenie ryby, a już szczególnie gdy była to ryba-fuj-mrożona w kostkach, czy glazurowane filety. Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem. Jednak nie proporcje były najważniejsze, ale jeden.


Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Gdy skorzystasz z naszych podpowiedzi wystarczy minut i ryba po grecku będzie gotowa.


Na patelni rozgrzej łyżki oliwy, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą.


Na wierzchu powinny być. Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy. Taki domowy, wręcz dawny. Delikatna ryba w aromatycznych warzywach w lekkim sosie pomidorowym to jedno Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Bomba Kaloryczna. Zaloguj się, aby obserwowa ć. Najlepiej smaży się panga, aczkolwiek jest bardzo niezdrowa, ta ryba to jeden wielki śmietnik. Dlatego wybierz filety z. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość. Owszem od czasu do czasu lubię wykonać wersje: taką o jaką prosicie i prozdrowotną, żeby wskazać różnice.


Nie ma po prostu w tej kwestii reguł. Powyższa ryba po grecku została sporządzona przez Macieja Mamę. Obliczenia wykonałam dla standardowego dania, najczęściej występującego w polskich domach. Tradycyjna ryba po grecku Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.


Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb.


Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie! Jakie warzywa dodać do ryby po grecku? Wówczas może się pojawić: ryba po grecku na ciepło, ryba po grecku na zimno, ryba po grecku pieczona. Szczegóły poniżej: Filety z dorsza, które wyjęliśmy po minutach z lodówki, układamy na dnie naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy masłem.


Zobacz mój sprawdzony przepis na jaka ryba do ryby po grecku! W tym przepisie podpowiadam, jak zrobić jaka ryba do ryby po grecku w domowy i pyszny sposób. Przecież nic nie smakuje lepiej niż domowe jaka ryba do ryby po grecku przygotowane samemu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty