czwartek, 21 lipca 2016

Jak sie robi makowiec zawijany

Witaj Doroto,właśnie się zastanawiałam jak mogłam piec nie znając Twojej strony. Na minione święta upiekłam Twój makowiec zawijany,piernik staropolski,tort opium w wersji na blachę,orzeszki,ciastka maślane. Dziękuję za Twoje przepisy i życzę w Nowym Roku wytrwałości w prowadzeniu tego bloga.


Najpierw musimy przygotować ciasto. Wymieszany zaczyn odstawiamy na minut w ciepłe miejsce. Makowiec zawijany mojej babci. Ciesze sie bardzo bo uwielbiam makowiec,przepis godny polecenia.


I nigdy nie robi się Pani dziura w tym makowcu? To mój jedyny koszmar jak do tej pory w makowcach które do tej pory piekłam. Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.


Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny.


Dania wigilijne składały się zawsze z określonych składników, którym przypisywane było symboliczne znaczenie. Mak według dawnych wierzeń jest symbolem płodności i dlatego właśnie pojawia się w tak wielu potrawach wigilijnych jak przykładowo w kutii, kluskach z makiem, zupie makowej czy właśnie w makowcu. Kiedyś robiłam, ale nie byłam zadowolona z efektu. Może ktoś jest bardziej doświadczony?


Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole.


Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, podsyp je mąką, aby nie kleiło się do rąk. Myślę, że nie ma to nic wspólnego z chemią :-). Ja najczęściej przygotowuję rozczyn w ten sposób, że wysypuję na stolnicę mąkę, robię w niej dołek, do którego wkruszam drożdże, zasypuję cukrem i zalewam letnim mlekiem.


Stopień trudności Średnio trudny Czas wykonania Długi. MAKOWIEC ZAWIJANY - DWIE STRUCLE I WIENIEC. Tak tak,wielkimi krokami zblizaja sie Swieta,wiele pracy ywkuchni,pieczenie gotowanie nie wspomne o porzadkach:-)Tak,tak prace trzeba sobie rozplanowac żeby nasz nos nie wyladował w barszczu,oczywiscie ze zmeczenia,he,he. Postanowiłam, że makowiec też muszę umieć zrobić i od tego czasu umiem. Mój makowiec jest po prostu pyszny.


Jest z nim faktycznie dużo pracy, ale naprawdę warto! Jak zrobić wigilijny makowiec zawijany, czyli struclę zawijaną z makiem? Kazdego roku na Swieta Bozego Narodzenia musi byc makowiec wlasnego wypieku - tradycja rodzinna mojej babci i mamy przez wszystkie lata, gdy jeszcze zyly.


Strucla makowa ulubiona asiek32. Wersja mobilna Napisz do nas Regulamin Polityka cookies Polityka prywatności Reklama. Polukrowany, posypany ukośnie makiem i ozdobiony odrobiną blanszowanych, siekanych orzechów lub migdałów.


Jeśli brak Wam doświadczenia, w rezultacie nie od razu może Wam wyjść taka ładna rolada makowa. I dobre jest takie rozmrażane? Jak długo moze być w zamrażalniku?


Zaintrygowal mnie ten przepis na makowiec… Wszyscy zachwalaja ze jest przepyszny i napewno warty upieczenia. Chcialabym zamiast lukru uzyc ciemnej czekolady jako polewy. Staram sie ograniczyc bialy cukier, a ciemna czekolada jest napewno zdrowsza alternatywa! Czy masz Agnieszko jakies propozycje?


Rowniez ,czy jest mozliwosc uzycia bialego maku? Kiedy go zobaczyłam, nie mogłam odmówić sobie wypróbowania go, bo – sama nie wiem czemu, może dlatego, że bardzo lubiłam książki tej pisarki – ufam jej talentowi kulinarnemu. I choć planowałam w tym roku wypróbować kilka przepisów na makowiec – zostanę przy tym jednym.


O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie, które dodaje się do masy – konieczne są siekane orzechy włoskie, laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki wymoczone w rumie. Jakie bakalie dodać do maku? Można też dodać migdały czy pokrojone figi. Dziekuje za ten przepis Wyszla cudowna, jak na zdjeciu i zniknela w mgnieniu oka. Czy właśnie makowiec nie jest takim smakołykiem?


Uwielbiam makowca, wiem jednak, że wielu osobom spędza sen z powiek, a niejedna próba kończy się niepowodzeniem. Proponuję Wam fajną, smaczną i jakże prostą alternatywę dla drożdżowego makowca. Mówiąc wprost: biszkoptowa rolada makowa. Wszyscy byli tak zachwyceni ze stał sie hitem ! Pierwszy raz robiłam makowiec i wyszedł pychota.


Mak rownież robiłam sama pierwszy raz i muszę przyznać ze to wcale nie takie trudne a jak sie go przygotuje wcześniej to i nie pracochłonne. A ciasto drożdżowe wg twego przepisu to łatwizna :) DZIĘKUJE !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty