Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut. Pokroić w plastry i włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew w plastrach.
Gotować do miękkości ziemniaków. Przepis pokrywa się z moim z tym, że białą kiełbasę dodaję na samym końcu zgodnie z zasadą, że należy ją parzyć, bo długie gotowanie pozbawia smaku. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką.
Podoba mi się Pana blog. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy.
Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Dołożyć grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, żeberka, liście laurowe, ziele angielskie. Najprawdopodobniej kupiles cos w stylu zakwasu na zurek w butelce. No wiec podam Ci taki latwy przepis.
No i oczywiscie postaw na palnik i wlacz kuchenke zeby zaczelo sie gotowac. Pokrol cebule na paski i tez dodaj. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie.
Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Zupę udekoruj łyżką gęstej śmietany, a na koniec posyp posiekaną natką pietruszki lub tymiankiem. Będzie świetnie komponować się z kawałkiem żytniego lub razowego pieczywa. Wykorzystaj podany tu przepis na pyszny żurek z pulpetami – sprawdzi się na wiele okazji.
Do zupy wlej zakwas z butelki. Początkowo wlej ¾ butelki i sprawdź smak, aby żurek nie wyszedł za kwaśny. Dodaj majeranek, pieprz, chrzan i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wyjmij z zupy kiełbasę, zdejmij osłonkę i pokrój kiełbasę na plasterki.
Włóż z powrotem do zupy. Juz drugi raz dalam szanse zurkowi z butelki i drugi raz skonczylo sie tym samym. Wroce do torebek, ktore jeszcze mnie nie zawiodly.
U mnie z racji że babcia wywodzi się z okolic Sandomierza barszcz biały był robiony na zakwasie z mąką pszenną i on był od święta gotowany na białej kiełbasie natomiast z racji biedy w tygodniu biały barszcz był z ziemniakami okraszony słoninką i zabielany. Uważali w tamtych okolicach że mąka żytnia jest dla świń. Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania. Mowa oczywiście o żurku.
Tak, z zakwasem też się tak dzieje, że gdy po dokarmieniu stoi zbyt długo w temperaturze pokojowej to kwaśnieje. Właściwie z ciastem na chleb na zakwasie jest tak samo, dlatego czas wyrastania jest istotny. Akurat w temacie żuru to dobrze jak postoi dłużej, ale może też zacząć bardziej fermentować lub spleśnieć, a tego nie chcemy.
Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą ląduje tradycyjnie na moim świątecznym stole. Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Dziś proponuję przepis na barszcz na zakwasie z chrzanem i kiełbasą. Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Piec przez około minut aż się zrumieni.
Podawać z cebulą zeszkloną na oleju lub na oleju z dodatkiem pokrojonego boczku wyjętego z wywaru. Jak się zagotuje smakujemy i solimy (teraz bo czasami zakwas jest słony no i czosnek był z solą), doprawiamy pieprzem, posypujemy majerankiem (dużo - jedna paczka co najmniej). Podajemy z chlebem i ewentualnie z jakiem na twardo. A jak ktoś lubi biały barszcz z suszonymi grzybami - to polecam mój przepis na soku z kiszonej kapusty. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą!
Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.