Lista składników wymaga krótkiego wstępu. Do przygotowania dobrego żurku potrzebne są dobrej jakości produkty. Tu nie ma kompromisów – ja zwykle używam domowego rosołu lub własnej roboty bulionu (nawet wołowego) z zamrożonych zapasów. Poniżej znajdują się odnośniki do przepisów na domowe buliony. Popularny bulion drobiowy, bulion wieprzowy mięsno-warzywny oraz bulion wołowy.
Buliony do zup kuchni orientalnych, np. Warto poświęcić czas na przygotowanie wywaru - dobry bulion to podstawa każdej dobrej zupy. Tradycyjny smak żurku Krakus bierze się z wartościowych, sprawdzonych składników. Wyjątkowa receptura opiera się na pszennej i żytniej mące oraz zakwasu żytniego bez dodatku konserwantów.
Aksamitny i wyrazisty w smaku żurek Krakus możesz podawać na co dzień i od święta. Jak upiec kiełbasę z żurku (białą, ugotowaną w wywarze): ponacinać ją nożem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 2stopni C piekarnika. Piec przez około minut aż się zrumieni.
Aby zrobić żurek wielkanocny należy ugotować wcześniej bulion warzywny. Ja gotuję go sobie dzień wcześniej i przelewam do dużego słoika lub miski. Wówczas w dniu szykowania żurku robię go już błyskawicznie. Zagotować i zostawić na niewielkim ogniu przez ok.
Imbir, czosnek oraz trawę cytrynową wyłowić za pomocą łyzki cedzakowej lub cały bulion przelać przez sitko. Bardzo znanym sposobem na serwowanie żurku jest podanie go w chlebie. Wydrąż dobrze wypieczony okrągły bochenek – jego wnętrze sprawdzi się np. Podpiecz go i podaj w nim zupę.
Sposobów na to, jak zrobić żurek istnieje wiele. Jego smak będzie zależał od rodzaju użytego mięsa, warzyw, jakości. Kiedy bulion będzie gotowy, zdjąć garnek z ognia i przecedzić bulion przez sito. Marchew wyłowić i pokroić w plastry, przyda się do podania gotowego żurku. Czysty bulion ponownie wlać do garnka i lekko podgrzewając stopniowo dodawać żur, aby zupa nie była za kwaśna.
Nie musisz ich obierać, ponieważ do żurku potrzebujesz tylko wywar warzywny. Czasem do wywaru dodaję jeszcze majeranek. Na przykład jedną łyżkę majeranku razem z zakwasem do żurku. Przepisy z kategorii wywar-do-żurku.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Ekologiczny koncentrat żurku z mąki gryczanej Produkt pasteryzowany, otrzymany w wyniku fermentacji ekologicznej mąki gryczanej. Bezglutenowy - każda partia produktu badana przez niezależne laboratorium. Instrukcja użycia: Koncentrat żurku gryczanego dodać do litra wrzącej wodu lub bulionu.
Białą kiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę zalewamy litrami zimnej wody. Wrzucamy suszone grzyby, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz dodajemy liść laurowy. Po tym czasie bulion solimy oraz przecedzamy – z wywaru będziemy potrzebować białej kiełbasy, boczku i grzybów. Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować.
Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie. Na zwykłe śniadania żurku nie jadam :D.
Producent bulionów, zup i sosów instant (w proszku) - produkty wegetariańskie bez glutaminianu sodu, przyprawy oraz koncentraty spożywcze dla przetwórstwa i gastronomii. Poniżej przedstawiam bulion warzywny, bez dodatku mięsa. Magdy Gessler to przepis, który trzeba wypróbować w tegoroczną Wielkanoc.
Trochę się przy nim napracujecie, ale warto. Po pierwsze miejcie na uwadze, że będzie to żur na zakwasie. Jednak przygotowanie go domowym sposobem to zajęcie praco- i czasochłonne. Krakus, polska firma z dużymi tradycjami (kto nie zna ich koncentratów barszczu czy żurku oraz znanych na całym świecie przetworów?) wprowadza na rynek koncentraty bulionów.
Po świetnym zakwasie do barszczu zdecydowałam się zrobić zakwas do żurku. Niestety chyba nie wyszedł. Trzeciego dnia po nastawieniu pojawił się biały nalot na powierzchni, zamieszałam całość. Dzisiaj zakwas wygląda w porządku, ale pachnie jakby skisł, trochę tak jak zepsute mleko. Chyba nie o to chodziło.
Sposób przygotowania żurku z zakwasu żytniego. Wrzucić na patelnię pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć. Gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu, do momentu, gdy boczek i cebula będą zarumienione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.