Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Najlepsza zupa cebulowa jaką można zrobić. To tylko kilka składników.
Najważniejsza jest cebula i cały proces karmelizacji.
Podstawę dania stanowi duża ilość cebuli, grzanki, bulion wołowy oraz roztopiony żółty ser. Zupa z cebuli, w różnych wariantach znana była przynajmniej od czasów rzymskich i ze względu na tanie i łatwo dostępne składniki oraz prostotę przygotowania, uznawana była za. Podobno zupa ta pochodzi z Francji i była podstawowym posiłkiem chłopów - ze względu na cenę. Dziś podaje się ją na różne sposoby w restauracjach. Tradycyjnym elementem podania zupy cebulowej jest chrupiąca bagietka w połowie zanurzona w gorącej zupie pod grubą warstwą ciągnącego się sera — gdyż całość zapiekana jest przez chwilę w. Zupa cebulowa występuje w różnych wersjach.
Klasyczna zupa cebulowa to przepis, którego autorem jest: Magda Gessler. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić solą i pieprzem. Do gotowanej na rosole z kury zupy dodaj białe wino, a gdy zupa cebulowa będzie gotowa, podawaj ją z grzankami pszennymi i startym serem. Lekko słodką, delikatną w smaku zupę cebulową smakuj szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, bo nic tak dobrze nie rozgrzewa jak wywar z dodatkiem cebuli. Innowacją, względem oryginalnej francuskiej receptury, jest dodanie orientalnej mieszanki przypraw czyli curry.
Nadaje ono zupie złotego koloru, ale także niepowtarzalnego aromatu. Zupę cebulową podawaj z grzankami z bułki lub chleba. Po wierzchu możesz dodatkowo posypać je serem i krótko zapiec na grillu.
Zupy krem uwielbiam za łatwość i prostotę w ich wykonaniu oraz ich aksamitny smak. Każda przygotowana przeze mnie zupa smakuje inaczej – do jednej dodaję grzanki, do drugiej groszek ptysiowy, a do kolejnej na przykład pestki dyni. Pamiętajcie, że każdą zupę możecie odmienić według własnych upodobań dodając ulubione przyprawy oraz składniki. Potrawa nie składa się wyłącznie z cebuli, chociaż jest to, oczywiście, jej główny składnik – nazwa zobowiązuje.
Czas przygotowania: min. Przepis na chlebowo-cebulową zupę krem z serem. Apetyczna i bardzo smaczna zupa którą uwielbiają domownicy.
Tajemnica smaku to duszona na maśle cebula, dobry bulion i białe wino. Tutaj szczegóły mają ogromne znaczenie.
Tak jak w restauracji Pałacu w Nieznanicach, gdzie restauratorka musiała przekonywać właścicielkę, że w tym biznesie liczą się drobiazgi - umyte okna, odpowiednie porcje jedzenia i miła atmosfera. PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Przygotowaliśmy dla Was sprawdzone przepisy, które pokochała cała nasza rodzina. Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady, przekąski i przepyszne, kolorowe.
Jeśli pozostał nam niedzielny rosół będzie on idealną bazą do zupy cebulowej. Jeśli nie, należy ugotować bulion i tu najlepszy będzie wołowy. Ugotować na nim do miękkości ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchewkę.
Taka zupa cebulowa z serkiem jest wyjątkowo aksamitna. Sekret jej konsystencji tkwi – jak sama nazwa wskazuje – w serku topionym, który dodany do gotujących się warzyw nada im delikatności. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wtedy dodaj tymianek, zmiażdżony czosnek i wino. Gdy większość płynu (wina) wyparuje, dodaj bulion (przepis na bulion znajdziesz tutaj).
Gotuj przez 10–minut, dopraw do smaku. Jest delikatna w smaku i idealnie łączy się z serową grzanką. Bardzo podoba mi się taka nieco inna forma podania cebulowej, bo niezbyt często serwuję zupy w naczyniach żaroodpornych, ale dzięki temu ta zupa zdecydowanie zyskuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.