Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Polecane przepisy: ryba po grecku według przepisu ewy wachowicz Zobacz więcej.
Jest troszkę inna wersja ryby po grecku niż znamy, ponieważ pani Ewa zrobiła ją ze śledziami. Marchewkę gotujemy w łupince tak aby nie była zbyt miękka (ma być al dente). Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu.
Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku.
Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna. Mamy dla was kilka przepisów na rybę po grecku - polecany przez Magdę Gessler, polecany przez Ewę Wachowicz oraz w. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ryba po grecku ewy wachowicz. Do tego smakuje wszystkim. Ryba po grecku i ryba po grecku fit.
Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie.
Można ją też przygotować wcześniej i podać nawet dwa dni od zrobienia. Lubisz ryby i szukasz ciekawych inspiracji na obiad? Polecam sięgnąć po więcej moich przepisów na dania z ryby.
Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem! Po usmazeniu dorsza (ryby morskie na oleju)smazę pokrojona cebule,po chwili dodaję włoszczyznę oraz przyprawy wraz z lisciem laurowym i zielem angielakim, do naczynia żaroodpornego. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor.
Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Ale za to jak taka ryba po grecku wygląda! No zjawiskowo po prostu :) A do tego jest dobra na ciepło i na zimno.
Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi przygotujesz przepyszną rybę po grecku, która będzie super smaczną pozycją w menu na Wigilię i święta Bożego Narodzenia. W zgodzie z powyższym hasłem dziś przepis na rybę po grecku. To tradycyjne polskie danie serwowane jest najczęściej na Wigilię.
Są tysiące przepisów na rybę po grecku, ale ta po prostu. Pyszna ryba po grecku Magdy Gessler z programu Kuchenne Rewolucje zaprezentowana w restauracji Łebska Chata w Łebie.
Potrawa smakuje doskonale zarówno. Ryby odcedzić i pokroić w centymetrowe paski. Dodać do wystudzonych jarzyn i wymieszać. Przełożyć do miski, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki, aby śledzie przeszły warzywnymi smakami. Jeśli kupi się płaty solone, dobrze jest je samemu zamarynować.
Przepisy na rybę po grecku uwzględniają rozmaite ryby - dorsze, morszczuki, mintaje, które możesz podawać na zimno na śniadanie (z chrupiącą bagietką i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY) lub na ciepło. Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Przepis nie jest komplikowany, więc z pewnością poradzisz sobie z jej przygotowaniem. Dacie wiarę, że jadłam ją pierwszy raz w życiu?
Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta. Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku. Postanowiłam w końcu ją zrobić. Czym jest ryba po grecku- jej pochodzenie, składniki i przeznaczenie(1) votes Niektóre potrawy posiadają nazwy, które nie przywodzą na myśl żadnych prawidłowych skojarzeń. Smażymy na złocisto na mocno rozgrzanym oleju.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich przecier pomidorowy, paprykę słodką oraz sól i pieprz do smaku. Następnie rybę pokroiłam na małe kawałki, posoliłam z obu stron i opanierowałam w mące (nadmiar mąki strząsałam z ryby). Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju, na którym smażyłam rybę (gdyby mąka z ryby opadła i się przepaliła olej należy wymienić na świeży). Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką.
Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka. Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam. Rybę usmażyłam na oleju. Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja. Tę potrawę zawsze przygotowywała moja mama jeszcze jak mieszkaliśmy w Polsce.
Teraz robi to moja żona choć przepis jest nico inny niż na blogu. Osolony i popieprzony filet rybny podsmaża się na dobrze rozgrzanym oleju. Karp po grecku to brzmi pysznie, nigdy nie próbowałam do tej pory bo u mnie w domu albo królował karp smażony, albo ryba po grecku z dorsza. Ryba w tym sosie najlepiej mi smakuje.
Odpowiadając na pytania: Chodzi o gospodarstwo Charzykowy, a moja propozycja dania jest świąteczna, bo ze świętami najbardzij kojarzy mi się karp.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.