środa, 27 lipca 2016

Ciasto makowe z puszki

Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Dodane przez natasza w: Tylko o kuchni. Lista przepisów na ciasto z gotową masą makową z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec makiem z puszki.

Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dostaję od Was informacje, że nie wszędzie można go dostać. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Ciasto z makiem z puszki w każdej odsłonie! Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Masę makową połączyć z jajami,mąką ziemniaczaną,dodać aromat i bakalie.


W garnku zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia,stopniowo dodawać mak. Gorącą masą makową przełożyć przekrojony biszkopt,można polać polewą.

Wspaniałe makowe ciasto przekładane :-). Dla mnie może być hitem tegorocznych świąt! Z dodatkiem konfitury żurawinowej, która idealnie prze. Wylej masę na przestudzony spód i wstaw całość do piekarnika na minut w 180°C.


Następnie zmniejsz temperaturę do 130°C i piecz ciasto jeszcze przez pół godziny. PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry! Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście. Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki.


Więcej niż przepisów. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Makowiec na cieście kruchym.


Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Plastry ananasa osączyć z zalewy.


To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta.

Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Jeśli chcesz wzbogacić jego smak, dodaj do masy makowej dowolne bakalie: migdały, rodzynki, orzechy lub kandyzowaną skórkę pomarańczową. Upieczone ciasto udekoruj lukrem, ziarenkami maku lub polewą czekoladową i podawaj razem z kawą zbożową, herbatą lub mlekiem. Pobierz listę składników i przygotuj wyjątkowo kruchy placek. Z gotowej masy makowej – to szybszy sposób na przygotowanie ciasta.


Należy zwrócić jednak uwagę na skład wybranej puszki oraz zawartość bakalii. Podczas przygotowania własnej wersji mamy pewność, ze mak został wypłukany odpowiednio i zanieczyszczenia nie przedostaną się do ciasta. Jeśli wierzch ciasta będzie zbyt szybko się przypiekać, ciasto przykryć papierem do pieczenia.


Wystudzone ciasto makowo-serowe posmarować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Możesz użyć gotowej masy makowej z puszki lub zrobić własną masę. Ja użyłam tylko 4gramów masy makowej, ale to ciasto śmiało udźwignie jeszcze dodatkowe 2gramów, więc możesz użyć więcej masy makowej. Masa makowa z mojego przepisu idealnie sprawdzi się do tego ciasta. Bardziej czasochłonnym, ale z pewnością wartym włożonego wysiłku wariantem, jest samodzielne przygotowanie masy makowej.


W tym celu trzeba sparzyć i kilkakrotnie zmielić mak (im więcej razy, tym lepiej). Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Nie lubię maku i ciast z makiem ale dostałam dwie puszki masy makowej.


Mimo to postanowiłam poszukać inspiracji na zrobienie czegoś z masą makową. I znalazłam właśnie to ciasto. Gotowców tym bardziej nie lubię. To był strzał w dziesiątkę. Sekretem tego puszystego ciasta jest bardzo delikatne połączenie ubitej na sztywno piany z białek z resztą składników.


Kiedy ciasto będzie już gotowe, wylej je na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Wgłębienie w cieście zrób za pomocą dużej drewnianej łyżki. Przełóż do niej masę makową. Znajdziesz tu najlepsze i sprawdzone przeze mnie przepisy ze zdjęciami na pachnące miodem i migdałami pyszne makowce, ciasta i strucle z makiem.


Wielkanocne, strucla drożdżowa z makiem, babka makowa, a także makowce na biszkopcie oraz na cieście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty