poniedziałek, 11 lipca 2016

Przepis na żurek śląski na zakwasie

Dla mnie najpyszniejszy jest śląski chudy żur, taki postny, piątkowy – taki,. Polecane przepisy: na żurek śląski remigiusz rączka Zobacz więcej. W zależności od regionu Polski receptura na żurek może się różnić.


Tradycyjnie przyrządza się go na naturalnym zakwasie, który składa się z mąki żytniej bądź razowej, z dodatkiem aromatycznego czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego i kminku oraz kiełbasy wędzonej lub białej. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem. W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD.


OK, dziękuję za szybką odpowiedź! Tradycyjny śląski żur - tym razem wersja świąteczna - na bogato. Słyszałam różne wersje, dlatego to pytanie #128578; Zakwas nastawiony. Za kilka dni robię żurek i już się nie mogę doczekać.


Przepis na żurek śląski na zakwasie

Jak ktoś od lat robi chleby na zakwasie, to taki prawdziwy żurek też w końcu powinien, prawda? W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie.


Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru. Wlać zakwas i ponownie zagotować. Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy,doprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem. Pozostawić jeszcze przez minut na małym ogniu.


Ci z Was, którzy pieką chleby na zakwasie, ucieszą się z tego przepisu. Możliwe, że dla wielu będzie to zupełnie nowe wykorzystanie tego sympatycznego mieszkańca lodówki. W tej wersji żurek jest lekko kwaskowaty, więc podbije serca tych, co nie lubią żurków-kwasieluchów.


Ugotowałam go na wywarze z białej kiełbasy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żur śląski na domowym zakwasie. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Moja przygoda z zakwasem chlebowym trwa już kilka lat, ale człowiek uczy się całe życie. Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim.


Przepisy z kategorii śląski żurek. Najczęściej przygotowujemy go dodając gotowy żur, kupiony wcześniej w sklepie. Warto, choć raz na jakiś czas, zrobić tę wspaniałą zupę na prawdziwym, domowym zakwasie. Domowy przepis na żurek na zakwasie Żurek na zakwasie należy do dań Kuchni Polskiej.


Jest tradycyjnym danem na świąteczny czas ale też pożywną potrawą na codzienny obiad. Czego potrzebujemy, aby przygotować tradycyjny żurek na zakwasie? Na naturalnym zakwasie, wędzonych żeberkach lub wędzonej kiełbasie.


Podany z puree ziemniaczanym i smażona cebulką i jajkiem smakuje wybornie. Obowiązkowo podany na wielkanocny stół. Kto jeszcze nie gotował, powinien spróbować. Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla.


Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry. Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry.


Czas przygotowania: min. Kurczak w czerwonym sosie curry z plackami naan. Taki żurek wielkanocny na białej kiełbasie smakuje świętami. To mój najlepszy przepis na żurek staropolski. Mam zaległości z zakwasem na żurek.


Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Zakwas jest w moim domu nowością, może nie sam w sobie ale jego przygotowywanie. Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek. Wigilijny żurek, popularny między innymi w Małopolsce powstaje na bazie wywaru grzybowego, który nadaje mu intensywny grzybowy aromat oraz ciemną barwę. Wam żurek na domowym zakwasie.


Przepis na żurek śląski na zakwasie

Można pominąć przygotowanie zakwasu na żurek kupując gotowy w sklepie. Należy jednak zwrócic uwagę aby zakwas nie był zbyt kwaśny ponieważ uzyska się zbyt ostry (kwaśny) smak żurku. Boczek oraz kość wstawić do garnka, zalać wodą i gotować ok godz. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią!


Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Przepraszamy, ale nie udało się zainicjować komponentu.


Wyślij przepis Żurek śląski.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty