wtorek, 12 lipca 2016

Kiszone ogórki przepis

Najlepsze i najsmaczniejsze są oczywiście ogórki kiszone domowym sposobem. Warto poświęcić czas na przygotowanie aby potem cieszyć się nimi przez cały rok, a wykorzystanie kiszonych ogórków jest bardzo wszechstronne. Można z nich ugotować zupę ogórkową, dodawać do obiadu czy kanapek.


Przepis na ogórki kiszone jest naprawdę bardzo prosty. Ogórki kiszone są też bardzo zdrowe.

I choć z punktu widzenia obcokrajowców nasz zachwyt nad takimi produktami jak kiszonki rzeczywiście może dziwić, to dla nas to tradycyjne przysmaki. Należy użyć ogórków gruntowych, najlepiej ze sprawdzonego źródła, do tego dodać koper, chrzan, czosnek, sól i ewentualnie liście dębu, czy czarnej porzeczki, które tak jak chrzan nadają ogórkom odpowiedniej twardości. Jedynym minusem może być czas oczekiwania. Po ogórki kiszone można sięgnąć dopiero po około tygodniach, ale jeśli potrzebujesz takiej przekąski szybciej, być może warto wypróbować przepis na ogórki małosolne. Te będą gotowe już po kilku dniach.


Zagotuj w dużym garnku około litry wody. Kiszone ogórki – stary przepis babci na twarde ogórki kiszone.

Tutaj zdradzę wam sprawdzony przepis na kiszone ogórki mojej babci. Na ogórkach połóż obciążony talerzyk. Garnek przykryj ściereczką i postaw na talerzu.


Uwaga: jeśli zależy ci, by mieć ogórki małosolne, możesz zakończyć kiszenie już po 2-dniach. Po przepisie na domowe ogórki małosolne według mojej mamy postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na domowe ogórki kiszone – także z przepisu mojej mamy :). Zamiast zwykłego koperku użyłam kwiatów kopru, bo już są dostępne na. Domowe, kiszone ogórki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe! To świetny dodatek do obiadu, ale i baza do surówki i zupy ogórkowej.


Mimo tak wielu pytań, kiszenie ogórków wcale nie jest skomplikowane. Gospodynie znały różne sposoby na twarde ogórki kiszone, smaczne ogórki po warszawsku, pozbawione goryczy pikle. Dostępność przetworów z ogórków oraz szybki tryb życia sprawiły jednak, że moda na zaprawiania ogórków na zimę na chwilę minęła.


KISZONE OGÓRKI – przepis na najlepsze, tradycyjne, domowe ogórki kiszone. OGÓRKI W SŁOIKACH – DOMOWE PRZETWORY – w lecie zawsze zakładam bardzo dużo słoików z ogórkami. Zebrałam w jednym miejscu przepisy na pyszne ogórki kiszone, ogórki konserwowe i sałatki z ogórków.


To najlepszy przepis na domowe ogórki kiszone, takie jak kiedyś, żywe, pyszne i zdrowe.

Anastazji, które sprawdzili nasi czytelnicy DEONcafe Domowa konfitura z pomarańczy - idealna na zimowe wieczory! Doskonałe ogórki kiszone - przepis na najlepsze kiszone ogórki domowe z czosnkiem, chrzanem, koprem oraz liśćmi wiśni i winogron. Pachnące, najlepsze, niepasteryzowane, pełne witamin i naturalnych probiotyków. Obowiązkowo doprawiam koprem, aby ogórki kiszone smakowały najlepiej! Polecam na zapasy na zimę.


Dlatego najlepiej kisić ogórki do godzin od zerwania. Zastanawiacie się co zrobić, aby kiszone ogórki były dobre, kruche i twarde? Od zerwania ogórków z każdą godziną maleje ilość cukrów, co oznacza mniejsze wytworzenie kwasu mlekowego, który konserwuje kiszone ogórki. Spada również poziom kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, bez której kiszone ogórki nie byłyby sobą. To zdecydowanie mój ulubiony przepis na ogórki kiszone.


Wspaniałe, domowe, pełne smaku, zdrowia i probiotyków. Dokładnie takie, jak powinny być. Kiszona papryka latem stoi u mnie w dużym słoiku na środku kuchni.


W zeszłym sezonie ukisiłam kilkadziesiąt kilogramów papryki. Sprawdź najlepsze przepisy. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku!


KuchniaLidla 7dni temu Drogi Gościu, to zależy jak bardzo ukiszone ogórki chcesz uzyskać :) Pasteryzacja przerywa proces kiszenia, więc pasteryzujemy tylko ogórki, które już są ukiszone, wtedy można przechowywać je nawet latami, a mimo to nadal będą twarde. Ja robię kiszone ogórki już ponad lat i moję ogórki kiszone są bardzo dobre, Robię je podobnie jak w podanym przepisie jedynie z ta róznicą, że ja zalewam ogórki goraca zalewa i po kilku dniach kiszenia wstawiam słoiki do garnka i podgrzewam tak ze minut, nigdy nie gotuję, potem odstawiam w chłodne miejsce wtedy słoiki się. Jak już robisz przetwory z ogórków to zrób przy okazji ogórki kiszone wg. Jak zrobić pyszne kiszone ogórki w słoikach. Zatem zapraszam po przepis na domowe ogórki kiszone – klik!


I jeszcze ogórki w occie – zrób też, bo pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty