poniedziałek, 4 maja 2015

Papryka pieczona

No przynajmniej tych, które utkwiły mi znacząco w pamięci, to do tej wszytkie zakalce mówią szefie ;) Kilka lat temu postanowiłam przygotować sobie partię owej papryki na całą zimę. Nie wiem co mnie naszło, co natchnęło ale cóż, stało się. Upieczona w całości zatrzyma cały sok oraz cudowną słodycz dojrzałej papryki.


Jak zrobić pieczoną papryką w zalewie z oliwy? Nie wszyscy o tym wiedzą, ale paprykę możemy bardzo łatwo pozbawić skórki. Paprykę wystarczy upiec w piekarniku, a nawet należy ją lekko przypalić.

Przypalona skórka bowiem bardzo łatwo oddziela się od miąższu. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Paprykę ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego p. Faszerowana pieczona papryka Paprykę od co najmniej dwóch miesięcy zajadam jak jabłka.


Zabieram do pracy i traktuję jak przekąskę, bo bardzo lubię. Zresztą to są papryki ze szklarni mojej mamy, więc wcinam samo zdrowie i chrupię zachwycając się ich słodkością. Recepturę, która okazała się banalnie prosta, znalazłam w necie, a konkretniej na blogu:. Jest coś magicznego w pieczonych warzywach, które dzięki temu zyskują na smaku.


Stają się lekko przydymione i słodkie.

Tak dzieje się z pomidorami, dynią i papryką. Kolejnym powodem, dla którego piekę paprykę, jest skórka. To praktycznie jedyny sposób, by pozbyć się jej pozbyć. Spodobał Ci się ten przepis? Papryka faszerowana mielonym mięsem i ryżem.


Oceń przepis aby doradzić innym! To przepis na faszerowaną paprykę, do którego chętnie powracam. Jest prosty i pyszny, z idealnie dobranymi składnikami i proporcjami. Można jej użyć do znakomitych past i sałatek. Umyte papryki w całości kładziemy na dużej, płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


PAPRYKA PIECZONA W OLEJU Z ZIOŁAMI Witaj szkoło :) To się teraz zacznie! Najpierw człowiek czekał końca wakacji a za chwilę będziemy tęsknić do dni pełnych lenistwa i niespiesznego wstawania. Ale przynajmniej jedno jest pewne ,że w końcu wszystko powróci na swoje tory choć zajęć i roboty będzie zdecydowanie więcej.


Worek zaparuje i napęcznieje od ciepła, ale to dobrze - dzięki temu łatwiej jest zdjąć z papryki skórkę, co jest moim kolejnym etapem przygotowania. Róbcie to ostrożnie, bo upieczona papryka jest bardzo delikatna i łatwo się rozpada. Na koniec wystarczy ją delikatnie przekroić i usunąć gniazdo nasienne.


Słodka, bardzo aromatyczna i zdrowa przekąska, a także dodatek do zimowych kanapek. Kolorowe dojrzałe strąki pieczemy w piekarniku lub na grillu. Grillowana zyskuje więcej aromatu.

Zdejmujemy ją wówczas, gdy skórka jest mocno opieczona, miejscami przypalona. C i tuż pod nim ułóż na ruszcie papryki. Możesz je w trakcie pieczenia obrócić, aby skórka sczerniała równomiernie ze wszystkich stron. Warto pokombinować z farszem i ilością sera, ale klasyczny przepis też jest dobry. Piecz je około pół godziny.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Smaki ogrodu. Robię z niej zupy, sosy, sałatki. Dlatego, żeby nie czekać za każdym razem aż się upiecze, a potem dłubać się ze zdejmowaniem skórek, postanowiłam wpakować ją do słoików i zalać oliwą, jak suszone pomidory:) Do tego kilka innych aromatów i czerwone słoiczki powędrowały na półkę w szafce, gdzie dumnie się prężą w towarzystwie. Zazwyczaj odcina się czubek papryki, nadziewa ulubionym farszem i gotuje w sosie pomidorowym. Chciałabym ci jednak przedstawić nieco inną, nie mniej smaczną propozycję.


Paprykę będziemy faszerować mięsem z indyka i serem i zapieczemy ją w piekarniku. Jest to jeden z najlepszych dodatków do świeżej chrupiącej bagietki. Czasami jak urządzamy nieformalną imprezę w luźnym towarzystwie nastawioną na lekkie jedzenie i fajne rozmowy, warto zaplanować jedzenie w danym stylu.


Ja wtedy preferuję kuchnię włoską, kolorową, aromatyczną i piękną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty