Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Właśnie zagniotłam ciasto na kruchy spód. Kruche ciasto podzielić na części.
Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć paski, ułożyć je na zakładkę na wierzchu masy makowej.
Wstawić do piekarnika i piec w 1stopniach C przez ok. Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.
Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Unikamy długiego zagniatania ciepłymi dłońmi, po zagnieceniu zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej minut do lodówki.
Jej kruche ciasto znika ze stołu w mgnieniu oka. Babcine kruche Zobacz więcej. Planeta Smaku Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Planeta Smaku. Od razu na surowe ciasto drożdżowe należy nałożyć masę makową.
Trzeba wziąć pod uwagę, że ciasto może się trochę zapaść pod ciężarem masy, a masa wysuszyć (to nie jest przepis na makowca, ale na masę makową do rolady), dlatego upieczenie w formie strucli wydaje mi się lepszym pomysłem. Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko. Jest to przepis na ciasto krucho-drożdżowe. Sposób przygotowania polewy do mazurków podaję w przepisie Pomada czekoladowo-cytrynowa do mazurków. Pyszny kruchy spó makowy środek i ta słodka bezowa pianka – rewelacja!
Jedno z najlepszych ciast. Jeśli lubicie kruche ciasto, nie macie ochoty robić makowca, za to kusi Was ta pianka, to polecam Wam w ciemno. Chyba najlepszy sero-malowiec, jaki miałam okazję do tej pory spróbować.
Ciasto serowe i makowe, jest bardzo delikatne i puszyste. Dodatkowo w makowcu, znajdziesz pokruszone migdały. Doskonałe ciasto kruche i polewa z gorzkiej czekolady dopełniają całości.
Makowce zawijane, babki i keksy makowe, torty makowe, seromaki jak i makowce z owocami i innymi dodatkami.
Lżejsze od makowca, czekoladowe z wyczuwalnym makiem i bakaliami. Do przygotowania możecie użyć kupionej w sklepie masy. Poza tym jest to makowiec last minute, więc jeśli nie macie czasu zagniatać ciasta drożdżowego na struclę makową, to dzisiejsze ciasto jest idealnym rozwiązaniem.
Zrobisz z niego słodkie babeczki lub ciasteczka. Ciasto na makowiec tradycyjnie powinno być drożdżowe lub krucho-drożdżowe. To drugie jest łatwiejsze w przygotowaniu. W obu wypadkach należy zaś pamiętać, by przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto białkiem.
Poznaj tajemnice maku na makowiec! Taki makowiec to tradycyjne, świąteczne ciasto nie tylko na Boże Narodzen Zobacz więcej. Kempek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Wiem co zjem. Nie wiem co lubię bardziej: makowiec czy sernik.
Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy. Ciasto, które posiada charakterystyczną, kruchą strukturę dzięki dużej zawartości tłuszczu. Przy opanowaniu podstawowych przepisów można takie ciasto wzbogacać dodatkowymi składnikami, takimi jak wanilia, mielone orzechy, czy brązowy cukier. KRUCHE CIASTO – PRZEPIS – pytacie mnie jak przygotować idealne ciasto kruche, dlatego przygotowałam wpis wraz z przepisem w formie filmu (żeby każdy mógł zobaczyć krok po kroku jak przygotowuje się takie ciasto). Ciasto kruche ze śliwkami, budyniem i prawdziwą kruszonką.
Przygotowanie kruchego ciasta jest bardzo łatwe. Ciasto wałkuj na dużym arkuszu papieru do pieczenia. Długość powinna być trochę mniejsza od długości formy do pieczenia.
Na szerokość wałkuj w zależności jak zwięzły rulon chcesz uzyskać. Po rozwałkowaniu nałóż na całe ciasto masę makową, omijając brzegi. Podnieś papier na brzegu i zroluj ciasto. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto na makowca.
Połączenie makowca z sernikiem, na kruchym cieście, z czekoladową polewą - ciasto, które zdecydowanie wprowadza w przedświąteczną atmosferę. Zarówno do masy makowej, jak i sernikowej można dodać dowolnych, ulubionych bakalii lub aromatów, choć w mojej, skromniejszej wersji jest równie pyszne. Gorąco polecam ten przepis! W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca. Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika.
Bardzo smaczny, aromatyczny makowiec na kruchym spodzie. Do maku dodajemy kandyzowaną skórę pomarańczową i aromat migdałowy. Możemy również dodać około 200g dowolnych poszatkowanych bakalii. Wierzch polałam polewą z białej czekolady i posypałam kolorowymi, kandyzowanymi owocami.
Dzięki temu makowiec wygląda ładnie i apetycznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.