piątek, 29 maja 2015

Kimchi przepis

Kimchi Znacie takie magiczne danie jak Kimchi? Jest ono tradycyjnym dodatkiem koreańskim. Głównym składnikiem kimchi jest kapusta pekińska z aromatycznymi dodatkami. Podobno każdy mieszkaniec Korei Południowej zjada rocznie ok.


Powyższy przepis to najprostszy, podstawowy przepis na domowe kimchi – w smaku jest łagodne, możecie też dorzucić do niego kilka pasków kalarepy, rzepy lub innych warzyw korzeniowych. Podany wyżej przepis to przepis na mak-kimchi dlatego może różnic się od znalezionych w innych zakątkach internetu przepisów.

Anna, co koreański dom to inny przepis na kimchi! Owe magiczne kimchi było dla mnie kilka lat temu absolutnie wielkim odkryciem smaku! Osobiście wyjątkowo uwielbiam kimchi, robić i jeść. W tym czasie kilka razy zmieniałem i udoskonalałem przygotowanie kimchi kapuścianego.


Kiszone można użyć do placków z kimchi, kimchi jjigae oraz wielu innych potraw. Koreańczycy naprawdę wierzą w uodparniające właściwości tego dania. W takim razie do ukiszenia kolejnej porcji nie musimy Cię namawiać!


Z pomocą kimchi możesz ugotować zupę – odpowiednik kapuśniaku – lub zrobić surówkę.

A może wymyślisz swój własny przepis? Jak niedawno obiecałam, wrzucam przepis na kimchi, czyli koreańską kapustę kiszoną. Kapustę pekińską kiszoną na ostro oczywiście.


Przepis znalazłam tutaj. Zapraszam na przepis na domowe koreańskie kimchi. Poniżej znajdziecie dokładne składniki oraz odnośniki do miejsc gdzie możecie kupić gochugaru-niezbędny składnik do zrobienia prawdziwego. Składniki: kapusta pekińska, mąka pszenna, chili, marchewka. Sprawdźcie prosty przepis Filipa.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Danie, z gatunku kochaj, albo rzuć! Dziś podaję przepis na klasyczne i najbardziej popularne kimchi (nazywane też tongbaechu-kimchi, baechu-kimchi pogi-kimchi) z kapusty pekińskiej. Potrawa jest dość szybka w przygotowaniu, jej unikalny smak zachwyci nawet najwybredniejsze gusta. Pikantna zupa w wielu wariacjach, we wersji podstawowej składa się z wieprzowiny, kimchi oraz tofu.


Tradycyjne, popularne w Korei danie, niczym w Polsce rosół. KimChi to tradycyjna koreańska potrawa, przygotowywana z kapusty pekińskiej, płatków chilli, która następnie jest kiszona. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw koreańskich, znana na całym świecie. Kapusta KimChi to podstawowy składnik diety koreańskiej.


Prosty przepis na domowe kimchi.

Podstawowy przepis zakłada przygotowanie kimchi z kapusty pekińskiej i wybranych warzyw: marchewki, białej rzodkwi lub rzepy, cebuli, czosnku i imbiru. Zrobienie kimchi w domu jest naprawdę łatwe. Jak zrobić kimchi - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Klasyczne kimchi z kapusty.


Kapuściane pikle były nieocenionym źródłem witamin, zwłaszcza zimową porą. Poza tym kimchi jest bardzo zdrowe – zostało oficjalnie uznane za jedno z pięciu najzdrowszych dań na świecie. Ogórkowe kimchi to niebanalny przepis na kiszone ogórki w stylu koreańskim.


W Korei wszystkie kiszonki z dodatkiem chili to po prostu kimchi. Zazwyczaj kisi się na kimchi: ogórki, rzepę i kapustę pekińską. Metoda ta jest stara jak świat i od wieków była powszechna.


W ostatnich latach rzadziej spożywamy kiszonki, bo w sklepach przez cały rok mamy dostęp do świeżych warzyw i owoców. Oto prosty i sprawdzony przepis. Wkładamy kapustę do dużego naczynia (np. miski) i dokładnie nacieramy solą wszystkie liście. Zalewamy liście 2-litrami wody i odstawiamy na 2-godziny.


Co jakiś czas liście można przemieszać i podlać z góry wodą z dna naczynia. Będzie poświęcone królowej kiszonek, kimczi (lub tez, jak wolicie kimchi). Kimczi jest potężne i nie dla osób o słabym sercu: mamy tutaj moc imbiru, czosnku, chilli.


Nie jest to na pewno kiszonka łagodna: raczej mocno podrasowana kiszona kapusta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty