piątek, 15 maja 2015

Jak ugotować botwine

Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować wywar. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić. Gdy kości będą już prawie miękkie posolić wywar, dodać marchew, ziemniaki, seler, pietruszkę, ziele i liść. Dodać ocet, pieprz, sos sojowy, cukier i wrzucić pokrojoną botwinę.


Warto pamiętać, że botwinka to nie tylko nazwa zupy, ale również młodych listków buraków. Sprzedawane wraz z korzeniami nazywane są z kolei botwiną. Idealna na letnie dni prosta, szybka zupa botwinkowa, czyli zupa z botwiny, zabielana śmietaną, podana z jajami na twardo. Unsubscribe from SmakowiteDania?


W tym czasie przygotuj sobie botwinę. Wielkość kawałków zależy od tego jak duże są buraczki. Jeśli Twoja botwina była bardzo młoda, to możesz dodatkowo obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego buraka. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach.


Można ją jeść z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniaczkami. Oto przepis na botwinkę po staropolsku. DODAJ PRZEPIS MÓJ PROFIL.


Botwinka - sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy umyte żeberko, zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szum z powierzchni wody. Jak szybko ugotować ryż? Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku.


Dodane przez maciekzw: Tylko o kuchni. Witajcie, Dostałam młode buraczki- botwinkę i chciałabym ugotować botwinkę. Nie wiem za bardzo jak, proszę o podpowiedź.


Jeśli używamy młodej marchewki i pietruszki, nie musimy ich wcześniej podgotowywać, gotujemy je od razu razem z botwinką. Botwinka to zupa typowo letnia, zupa z młodymi warzywami, gdzie przeważają młode buraczki z liśćmi, ooo pycha, samo zdrowie! Ugotowałam wywar z kawałkiem mięsa (biodrówka – mięsko w zupie musi być, choć niewielki kawałek), dodałam kilka ziaren ziela angielskiego. Dodałam młode warzywa: marchew, seler. Raz , że wszystko jest świeże, a dwa, że tanie.


Tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu. Przyznam szczerze, że ta zupka smakuje za równo na ciepło jak i na zimno. Nie od dziś wiadomo, że botwinkę można podawać w formie chłodnika, dlatego zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu. Oto moja botwinka, lekka zupa botwinkowa, prosta i smaczna o pięknej barwie i pysznym smaku.


Zupa z botwinki i młodych warzyw. Botwina przepisy na pyszną zupę, kolejny z serii. Oto smaczna zupka z młodych warzyw, gotuje się ją bardzo szybko. Bagietki - jak je formować?


Aby bagietki urosły do góry, a nie na boki konieczne jest zbudowanie ścianek. Możecie zrobić to z materiałowych szmatek, tak jak prezentowałam w przepisie na bagietkę twarogowo- szczypiorkową lub zbudować ścianki z folii aluminiowej, co umożliwi też pieczenie w foremkach. Ziemniaki obierz, pokrój. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, przekrój wzdłuż na pół. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj minut.


Botwinkę oczyść, posiekaj drobno buraczki i liście. Wrzuć do bulionu, całość gotuj przez 5-minut. Buraczki obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy buraczki do litra osolonej wrzącej wody i gotujemy około minut.


Liście i łodygi z buraków kroimy drobno i dodajemy do gotujących się buraków. Gotujemy jeszcze minut. Dolewamy śmietankę i całość doprowadzamy do wrzenia. Botwinka z jajkiem i ziemniakami - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Rozpoczynamy od przygotowania wywaru mięsnego jak na zwykłą zupę.


Młode buraki razem z listkami czyścimy, kroimy dość drobno i dodajemy do gotującego się wywaru. Jeśli buraczki nie są jeszcze zbyt duże, to dodajemy także pokrojony w drobną kostkę stary burak ćwikłowy – wtedy barszczyk będzie miał ładny kolor. Przygotowując zupę z botwiny (boćwiny), chciałam się upewnić, jak to jest z tym zakwaszaniem- czym, w którym momencie gotowania, itd.


W związku z tym, że mam w domu mnóstwo przeróżnych książek kucharskich, i tych starszych (np. Kucharska Litewska) i tych zupełnie współczesnych, chciałam poszukać czegoś na ten temat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty