wtorek, 19 maja 2015

Żurek na kiełbasie i boczku

Dodane przez justynagl w: Tylko o kuchni. Z jakiej maki robi sie zakwas( grubosc i rodzaj) na żur? Nie wiem dlaczego, ale przez długi czas nie gotowałem go sam. Ostatnio jednak dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru.


Tradycyjny żurek z boczkiem, wiejską kiełbasą i jajkiem (przepis dla osób): - 5ml zakwasu na żur (najlepiej własnej roboty, przepis podam niebawem) - dag kiełbasy wiejskiej - dag boczku wędzonego - jajka - kapelusze suszonych borowików - duża cebula - ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - łyżki. Kujawskiego z czosnkiem jajek przepiórczych liście laurowe ziarna ziela angielskiego garść listków świeżego majeranku sól, pieprz.

Przygotowanie: Obrać selera, marchewkę i pietruszkę, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Jedną cebulę obrać i opalić nad. Tradycyjny, sycący i aromatyczny żurek z dodatkiem boczku i białej kiełbasy. Zupy Żurek na wywarze z boczku. Przepis na tradycyjny polski żur na zakwasie, żurek na białej kiełbasie.


Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy. Heavenly Tasty Cooking Żurek na wędzonej kiełbasie i boczku Istnieją tysiące sposobów wykonania żurku.

Każdy region Polski szczyci się swoim własnym przepisem. Ja też pochwalę się swoim. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić każde jajko na cztery części. Wywar z parzenia szynki przecedzić i przelać do garnka.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Do garnka wkładakiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę i cebulę (jedną) oraz listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i łyżkę przyprawa uniwersalna. Domowy żurek na kiełbasie i boczku. Składniki przepisu: dag białej kiełbasy.


Do garnka wkładamy białą kiełbasę wraz z pokrojonym boczkiem, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowi i ziele angielskie gotujemy wywar. Ziemniaki, marchewka i pietruszkę obieramy kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez prasę - wszystko dodajemy do wywaru soląc go. Jeśli miałabym stworzyć osobisty ranking ulubionych zup, żurek byłby w pierwszej trójce.


Ubóstwiam jego lekko kwaskowy, czosnkowo-majerankowy smak. Najczęściej jemy go w okolicach Wielkanocy, ale ja podaję go nie tylko od święta. Często żurek stanowi u mnie danie główne – pełen kiełbasy i boczku jest bardzo syty. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i na odrobinie oleju podsmażyć , włożyć do garnka , szybko pokroić cebulę drobno,smażyć na tłuszczu ,który został po boczku i kiełbasie cebula nie musi być bardzo podsmażana tlko ma zmięknąć i też do gara.


Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodać dwa opakowania żurku ,i pogotować. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.

Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych (m.in. w związku z wysyłaniem materiałów reklamowych, informacji o nowościach, promocjach itp.) przez Prymat Sp. Podawaj z ugotowanymi osobno ziemniakami. UREK NA BIAŁEJ KIEŁBASIE.


Mogą być pokrojone w kostkę, a może to być puree ziemniaczane ze skwarkami. Kochanowa z boczkiem i kiełbaską Dziś opinia na temat drugiej pozycji jaką dostałam do przetestowania od Pani Aliny. Jest to żurek z Kochanowa. I tu świetnie sprawdzi się Żurek WINIARY!


Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny. Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz. Gorąco polecam i życzę smacznego ! Pokaźny zbiór przepisów. Z boczku i włoszczyzny ugotować wywar, przecedzić, wlać żur, podprawić mąką, zagotować i osolić. Włożyć pokrajany boczek i roztarty czosnek.


Podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną Kiszenie żuru: Mąkę wymieszać z wodą, wlać do szklanego słoja lub kamionkowego garnka, postawić w ciepłym miejscu na kilka dni. No ale miałem kupny, całkiem godnie się prezentował więc przyszła w końcu pora na żurek. Oj, aj, ech i takie tam. Bo inaczej nie potrafię oddać jaką sprawił frajdę mojemu podniebieniu. W czasie smażenia cebuli i boczku, obrałem i pokroiłem na kilka części każdy ząbek czosnku.


Tradycyjny żurek, zwany często barszczem białym, jest smaczną zupą na zakwasie, która może być podawana z różnymi dodatkami na co dzień i od święta. Jak zrobić tradycyjny żurek? Wypróbuj więc przepis na szybki żurek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty