Pochodzi z kuchni kaukaskiej i jest popularny między innymi w Gruzji, Turcji oraz Rosji. Jest wiele odmian tego sosu, mój jest z dodatkiem pomidorów. Dodatek marchewki i jabłek nie jest konieczny, ale według mnie urozmaica i wzbogaca smak sosu. Co roku robimy podwójną porcję i zawsze brakuje. To trochę jak sałatka z pomidorów raczej niż keczup.
Sos adżika miałam swój, przepis jest na moim blogu, ale możecie użyć gotowego kupionego w sklepie.
Mięso doprawić solą i pieprzem, posmarować sosem ażdżika i odstawić na dwie godziny do lodówki. Sprawdzony przepis na adżika od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na abchaska adżyka adżika.
Warzywa myjemy, obieramy, z papryk usuwamy gniazda nasienne, pomidory polewamy wrzącą wodą i od razu obieramy ze skórki. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa do sporej miski. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Polecane przepisy: adżika pasta paprykowa Zobacz więcej. Przetwory Sałatka paprykowa do słoików. Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową.
Ta wersja adżiki ma bardziej kwaskowaty smak i jest mniej ostra. Jeśli wolimy pastę ostrą, opcjonalnie można dodać np. Tym razem potrzebujemy po kilogramie kwaśnych jabłek i zielonej papryki, a także ząbków czosnku, szklankę cukru oraz sól i ocet do smaku. Zrobiłam go dzisiaj, jest pyszny, bardzo mi ten smak pasuje i smakuje.
Używam go do sosów, pizzy, jako dip, ketchup, wzbogacenie sosów do makaronów itd. Moj przepis jest kompilacja. Sos adżika to rewelacyjny smakołyk prosto z kuchni kaukaskiej #128578; Robi się go prosto, a efekt zachwyca! V Ten przepis jest bez mleka.
Adżikę robiłam kiedyś, według tego przepisu. Kiedy przeglądałam przepisy w necie natknęłam się na adżikę Marinika. Jest to pasta z czerwonej papryki z dodatkiem soli, czosnku, ziół (w tym chmeli-suneli) oraz orzecha włoskiego. Z podanych składników wyszło mi ok.
Dodatek kulinarny wywodzący się z kuchni kaukaskiej i popularny w Gruzji, Abchazji, Turcji oraz Rosji. Ten sos możecie dodać do mięsa, posmarować kanapki, zajadać z nim sery, czy maczać w nim warzywa.
Podczas gotowania adżika pięknie pachnie – to zaleta wszystkich przetworów, które w składzie zamiast octu mają ocet winny lub jabłkowy. Słoiczki napakowane gruzińskim sosem z pomidorów, papryki i dodatków – to prawdziwy skarb! Dzisiejszy przepis chciałabym zadedykować wszystkim Panom i napisałam go specjalnie dla Was żeby nie było Wam smutno i przykro, że ostatni przepis był typowo babski. Danie, o którym dziś mowa przyrządza się z. Przepisy na temat: adżika przepis. Całość dokładnie zmiksować blenderem.
W razie potrzeby doprawić do smaku odrobiną soli. Następnie przetrzeć ją przez sito (nie jest to konieczne, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki i kawałki skórek). Dodaje się go do zup, sosów, mięs. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się z kuchni kaukazkiej. Popularna w Gruzji, Turcji i Rosji.
Tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o przepis i produkujemy ją w niemalże hurtowych ilosciach ;) Pasta ta jest idealna na jesień. Jest doskonała jako dip do przekąsek np nachos. Można ją użyć jako ketchupu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.