czwartek, 14 maja 2015

Łatwy makowiec z gotowej masy makowej

Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Dużo zależy od rodzaju użytej masy makowej, im bardziej wodnista, tym makowiec bardziej wilgotny. Kruche ciasto: Wszystkie składniki należy szybko zagnieść do momentu uzyskania jednolitego ciasta, a następnie masą wylepić dno blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Całość podpiec minut w temperaturze 1stopni - w rozgrzanym piekarniku.


Masa makowa: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Uwaga: możesz użyć gotowej masy makowej z puszki (bez konserwantów i chemicznych dodatków), ale wtedy należy radykalnie zredukować ilość cukru (lub zupełnie z niego zrezygnować) i zrezygnować z esencji migdałowej (powinna już być w gotowej masie).


Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą. Z odłożonego ciasta łyżką układamy na masie makowej cieniutkie paseczki.


Ciasto wkładamy do rozgrzanego do temperatury 1°C piekarnika i pieczemy ok. Po upieczeniu makowiec dekorujemy białym lukrem. Pyszny, łatwy w przygotowaniu, nie wymagający dużego nakładu pracy- makowiec może być znakomitą propozycją na świątecznym stole.


To smakowity wypiek który potrafi zrobić każdy laik. Więcej niż przepisów. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybki makowiec z masy makowej. Najczęściej przybierają postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego i maku.


Przepis na makowiec jest bardzo prosty, dlatego warto wypróbować inne jego odmiany, jak np. Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej.


Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Dzisiejszy przepis wyróżnia się prostotą wykonania. Do sernika z makiem użyłam gotowej masy makowej.


Nie jest to spowodowane moim lenistwem, lecz ograniczonym dostępem do sprzętu kuchennego – maszynki do mielenia. Sernik z makiem robi się bardzo szybko, a jego smak przywołuje świąteczne wspomnienia. Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić.


Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Przepisy na makowiec z masy makowej w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na makowiec z masy makowej. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Składniki: jajek szklanki mąki szklanki cukru kostki margaryny łyżek oleju puszka masy makowej.


Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Łatwy makowiec z gotowej masy makowej

Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Najlepszy przepis na udany makowiec a przy okazji szybki w wykonaniu, ponieważ wykorzystujemy do niego puszkę gotowej masy makowej. Jeśli używamy gotową masy makowej kupionej w sklepie dodajemy do niej łyżki kaszy manny a następnie mieszamy z pianą z białek. Smakowita tarta ratatouille - łatwy, pyszny przepis. Szybki biszkopt cytrynowo-rumowy - idealny na weekendowy podwieczorek.


W przeddzień wigilii zostałam sama w domu, z puszką masy makowej w ręce i poleceniem upieczenia makowca. Problem tkwił w tym, że po pierwsze, nigdy nie piekłam makowca, a po drugie, wszystkie przepisy na to ciasto opierały się na sparzaniu go maku, żmudnym mieleniu go i dodawania określonej ilości ingrediencji. Mak umyj, zalej wrzącą wodą i gotuj minut, pozostaw w wodzie do ostudzenia. Dobrze odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia.


Możesz też użyć gotowej masy makowej. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone bakalie i rodzynki. Masę dokładnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty