Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie.
Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny.
Domowy makowiec nie tylko wspaniale wygląda, ale i smakuje nieziemsko. Długo też zachowuje świeżość, więc można go upiec na kilka dni przed Świętami. Tę tradycyjną roladę makową zawsze szykuję na cieście drożdżowym. A ze sa bardziej kaloryczne-to kara za brak wyobrazni. Sernk tez mozna zrobic z truskawkami np zalac galaretka,lub z zapieana beza na wierzchu.
Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld.
Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak. Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy? Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową.
Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej.
Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają. Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. Ciasto z makiem i jabłkami. Wylej masę na przestudzony.
Dużo zależy od rodzaju użytej masy makowej, im bardziej wodnista, tym makowiec bardziej wilgotny. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec makiem z puszki. Mój mąż uwielbia makowiec, ja szarlotkę, więc robię makowiec z jabłkami. Bakalland z puszki) -jajek -140g margaryny. Czas przygotowania: min.
Pyszny makowiec - polecam makowiec wg przedstawionego przepisu, jest naprawdę przepyszny:). Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy: 9g masy makowej z puszki, jaj, 250() ucieramy na gładką masę, dodając po jednym żółtku. Szybki makowiec z puszki na kruchym spodzie. Ja nie mam takiej masy w żadnym przepisie na blogu i nie polecam masy z puszki.
ALE po uzyskaniu z niej odpowiedniej konsystencji np. Można nią zepsuć makowca. Mniam:) Co do masy makowej z puszki to jest ok, ale pół na pół ze zwykłym makiem, wtedy nie ma zmartwienia, że będzie za dużo dodatków lub zła konsystencja.
Wykonany z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej jest przepyszny. Sprawdź, jak wykonać to ciasto w swojej ulubionej wersji! Wszystko wymieszaj z makiem z puszki i wyłóż na ciasto. Cztery białka ubij z cukrem na sztywną pianę i połóż na masie makowej. Piecz około minut w piekarniku nagrzanym do 2stopni C. Czy makowiec kojarzy Ci się z klasyczną struclą?
Jeśli szukasz odmiany, spróbuj makowca warstwowego. Czy ktoś mi powie jak to zrobić? Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole.
Udekorowane miodową polewą kajmakową słodzoną miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.