poniedziałek, 18 maja 2015

Pierniczki na szybko

Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu ;-) (klimat brytyjski jest dość wilgotny, pierniczki miękną u mnie szybko, już po dniach). Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Ich wielką zaletą jest fakt, iż nie trzeba na nie czekać, aż zmiękną, bo nie są twarde.


Z ciastem idealnie się pracuje, a wykrawanie ciasteczek to czysta przyjemność:) Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt końcowy (czyt. smakowy) jest rewelacyjny. Pierniczki powinny być miękkie już po upieczeniu. Gdyby stwardniały, wystarczy pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej, a gdy wchłoną wilgoć z powietrza to zmiękną.


Kurczak w czerwonym sosie curry z plackami naan. To pierwszy wpis po czterdziestce. Nie tylko mojej czterdziestce. Jak ten czas szybko leci, w sumie. Szybkie pierniczki świąteczne.


Ciasto szybko się ugniata, nie przykleja się do stolnicy. My dodałyśmy jedną łyżkę kakao, nie smarowałyśmy białkiem. W naszym piekarniku w 1stopniach wystarczyło trzymać pierniki około 5-min.


Ze standardowej wielkości foremek wyszło nam około 1- 1sztuk. W każdym razie pierniczki te naprawdę warto zrobić - pyszne, szybko miękną i można je w łatwy sposób dostosować do diety eliminacyjnej, dlatego podaję podstawę, a w nawiasach zamienniki. Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika. Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować.


Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Ciasto podsypać mąką,rozwałkowywać na grubośc ok. Ciasto ma konsystencję klejącą dlatego mąki nie żałować,bardzo ładnie wchłonie się w ciasto. Blachę wyłożyć papierem lub folią,przykurzyć mąką. Dziś pieczemy szybkie pierniczki świąteczne.


Piekę je od lat, a właściwie dopiekam, bo zwykle w okolicy świąt zapasy pierniczków mocno się kurczą. Tym razem ekspresowe pierniczki, szybkie w przygotowaniu i do szybkiej konsumpcji, więc można je zrobić tuż przed Wigilią. Przepis na pierniczki świąteczne na szybko. Do miski wsypać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę.


Dodać jajko, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz szczyptę cynamonu, mielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Po upieczeniu są mięciutkie i takie pozostają.


Te pierniczki na szybko piekłam w zeszłym roku na ostatnią chwilę. Uważam, że jest to najlepszy przepis na świąteczne pierniczki. Najbardziej lubię w nim to, że nie jest czasochłonny a pierniczki rozpływają się w ustach! Grudzień to czas pieczenia i folgowania sobie.


Pierniczki na szybko

Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie. To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. Piekłam już pierniczki z marmoladą (pyszne!) , a teraz postanowiłam , że wypróbuję jakiś szybki przepis na cienkie pierniczki ozdobne.


To , czego szukałam , znalazłam na forum CinCin. Tuż po upieczeniu ciasteczka wydają się. Oblane czekoladą i mające w środku powidła lub dżem pierniczki alpejskie to wyśmienita przekąska do gorącego kakao. Bożego Narodzenia można przygotować szybko.


Najważniejsza jest właściwa proporcja składników oraz wyważenie ilości przypraw. Piernik z konfiturą podawany jako ciasto np. Kiedy nam się rozpuści dodajemy przyprawy ( gotowca lub mielimy tak jak ja zrobiłam). Do misy wsypujemy przesianą mąkę wbijamy jaja i dodajemy kakao oraz sodę rozpuszczoną w odrobinie mleka i miksujemy.


Te “pierniki na szybko” można upiec nawet w Wigilię, bo od razu po upieczeniu są miękkie, lekko kruche i nadają się do jedzenia. Najsmaczniejsze są w lukrze! Polecam wszystkim spóźnialskim! Jaką grubość powinny mieć pierniczki.


Co zrobić, aby były miękkie. Czy można polać lukrem zaraz po pieczeniu, czy dopiero po tym jak zmiękną. I co najważniejsze, jakie są sposoby na to, aby pierniczki szybko zmiękły i były gotowe do jedzenia. Chyba każdy przyzna mi rację.


Niestety mają tendencję do twardnienia. Jak sobie poradzić z twardymi piernikami? Wypróbuj poniższe sposoby i sprawdź, który jest najlepszy dla Ciebie.


Są kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku, a do tego pięknie pachną przy Zobacz więcej. Słodkie okruszki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Słodkie okruszki. Zostawiamy na 1-dni i wymieniamy, aż uznasz ze nadają się do jedzenia i są miękkie cytryna, wkładamy 1-ćwiartki cytryny i zostawiamy na 1-dni, wymieniamy, aż zmiękną.


Te pierniki od razu po upieczeniu są miękkie, pachnące i obłędnie puszyste! Aby zmiękły potrzebują przez pewien czas wchłonąć pewną dawkę wilgoci z powietrza lub owoców. Jeśli chcemy aby pierniczki szybko dojrzały powinniśmy zaraz przed lukrowaniem ułożyć je na kartce i przenieść do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, najlepiej w czasie deszczu uchylić okno.


Mam kilka przepisów na pierniki ale ten jakoś najbardziej do mnie przemówił ,bo nie trzeba czekać tylko od ręki można wałkować ,wykrawać i piec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty