piątek, 22 maja 2015

Lasagne z pieczarkami i mięsem

Całość podkreśla WINIARY POMYSŁ NA…lasagne po bolońsku z parmezanem. Tak przygotowane wszystkie składniki są gotowe do przygotowania lasagne. Naczynia żaroodpornego smarujemy lekko olejem, a następnie wylewamy sos beszamelowy w ilości, która pozwoli pokryć całe jego dno.


Lasagne z pieczarkami i mięsem

Następnie układamy surowe płaty makaronu, jeden koło drugiego. Przekładamy sosem z mięsem mielonym aż powstanie kolejna warstwa. Mięso mielone podsmażamy na oleju, dodajemy sól i pieprz. Na maśle dusimy pokrojone pieczarki i cebule.


Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i mięsem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę, dodajemy mięso mielone. Gdy lekko zmięknie i zmieni kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodane przez Tosca w: Tylko o kuchni.


Klasyczna lazania jest super, ale zrobiłam ostatnio wariację na jej temat i zamiast płatów makaronu, dodałam cienko pokrojone plastry kartofli (można dać cukinię lub bakłażana) i też wyszło ekstra. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy i wraz ze startymi na grubej tarce pieczarkami podsmażamy na.


Przyrządzanie lasagne z pieczarkami zacznij od pokrojenia składników – cebulę podziel w kostkę, a pieczarki w plastry. Potem dodaj sos do lasagne – gotuj kilka minut do momentu, aż zgęstnieje. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na lasagne z mięsem i pieczarkami.


Zagotowujemy ciągle mieszając, studzimy. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Mój przepis na lasagne z mięsem mielonym jest prosty w przyrządzeniu.


Dodaję dość dużo sosu pomidorowego i beszamelowego, co w połączeniu z dużą ilością żółtego sera sprawia, że lasagne jest mocno soczysta – po prostu rozpływa się w ustach. Zobacz przepis na lasagne z pieczarkami i żółtym serem! To wegetariańskie danie z pewnością oczaruje wszystkich.


Lasagne z pieczarkami i mięsem

Płaty makaronu lasagne namocz w wodzie, aby odrobinę zmiękły. W tym czasie przygotuj farsz. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na złoto. Pieczarki pokrój na ćwiartki, podsmaż razem z cebulką.


Paszticio lychee-jedzeniowo. Zapiekanka z pulpetami mięsnymi sebek. Cannelloni z mięsem i pieczarkami beata66. Przepis na klasyczną lasagne z mięsem mielonym. LASAGNE BEZ MIĘSA (z pieczarkami i soczewicą, wegańska).


Czujemy się po niej nasyceni, ale nie ospali, jak to często bywa po dużej porcji mięsa połączonego z węglowodanami. Jeśli zależy Ci naprawdę na ultra zdrowej wersji, możesz zamienić biały makaron na ten pełnoziarnisty, zaś mąkę pszenną w beszamelu na np. Jeśli wolisz zamrozić lasagne bez mięsa, proponuję zamrozić ją nieupieczoną i bez mozzarelli na wierzchu. Sprawdzony przepis na lazania (lasagne) z cukinii i mielonego mięsa od MniamMniam.


Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po. Idealnie nadaje się na przyjęcia lub po prostu na pyszny obiad.


Serwuj lasagne z chrupiącą zieloną sałatą, pieczywem czosnkowym i lampką schłodzonego białego wina. Robimy tylko jeden sos (pomidorowy ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi), a zamiast sosu beszamelowego smarujemy makaron odrobiną śmietany (podpatrzyłam ten sposób u Jamiego Olivera). Przygotowanie lasagne uprościłam do minimum.


Naczynie żaroodporne smarujemy mas­łem i układamy warstwami na przemian: makaron lasagne, mięso z warzywami, ser żółty i pieczarki. Z wierzchu kładziemy kawałki masła i posypujemy serem. Z małym zdjęciem Z dużym zdjęciem Z komentarzami. Ten aromatyczny makaron zapiekany z mięsnym farszem i beszamelem jest dobry także następnego dnia po odgrzaniu, dlatego bez problemu możemy wziąć kawałek do pracy. Do tego dodać pieczarki i dusić aż puszczą wodę.


Przyprawić - sól, pieprz (nie żałować:), chili, słodka papryka, tabasco. Gdy mięso się już zarumieni dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem około minut. Tym razem troszkę inaczej, bo z pieczarkami, ale również bardzo smacznie.


Danie to znika u mnie w tempie ekspresowym. Wszystkim smakuje co mnie bardzo cieszy. Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie.


Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać minut przed porcjowaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty