poniedziałek, 4 maja 2015

Anielska kuchnia zupa fasolowa

Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek. Anielska kuchnia - domowa zupa grochowa Urszula ja. Unsubscribe from Urszula ja? Do zupy fasolowej używamy fasoli suszonej.


Przed gotowaniem należy ją moczyć przez całą noc w czystej wodzie. Niektórzy zupę gotują na wodzie w której fasola się moczyła, ja jednak zawsze ją odlewamy, a zupę fasolową gotuję na czystej świeżej wodzie.

Przepis na zupę fasolową-fasolówkę. Zupa fasolowa to typowo zimowa zupa. Nadchodzi czas na zbiór dyni, z której można przyrządzić bardzo dużo potraw. Siostra Aniela proponuje zupę z dyni na mleku z lanymi kluskami. Knedle każdy robi inaczej.


Zaufałam przepisowi z anielskiej kuchni i wszytkim smakuje. W porównaniu do tego jak bardzo sycąca jest to zupa, nie ma wcale tak dużo kalorii. Mój Blog Kulinarny to nie tylko pyszne, polskie zupy.


Znajdziesz u mnie wszystkie dania, od deserów po sosy i sałatki.

Dodane przez Annapaola w: Tylko o kuchni. Chciałam sie dowiedziec co można zrobic z pestek z dyni? Jest bardzo pożywna, zawiesista i dosyć kaloryczna. Przebraną fasolę płuczemy i zalewamy na noc przegotowaną, przestudzoną wodą.


Następnego dnia gotujemy fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła. Smaczna zupa o każdej porze roku, jednakże fasolowa zupa najbardziej nadaje się na mżyste dni bo jest bardzo treściwa, pożywna i rozgrzewająca. Fasolę do zupy koniecznie zalewamy wodą i odstawiamy na noc, dopiero kolejnego dnia rozpoczynamy gotowanie zupy. Pierniczki siostry Anieli.


Ja pominęłam kakao przez co moje pierniczki są nieco jaśniejsze od tych, które proponuje siostra Aniela. Pokaźny zbiór przepisów. Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na kilka godzin w przegotowanej zimnej wodzie (na noc), fasolę ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Warzywa (i kości) oczyścić, opłukać, ugotować wywar.


Gdy fasola ugotuje się, przetrzeć ją przez sito przelewając wywarem. Cebulę pokrajać, udusić z tłuszczem. Pyszna, gęsta, sycąca zupa. W większości przepisów na które się natknęliśmy używa się kapusty włoskiej, my jednak postanowiliśmy zastąpić ją jarmużem, który bardzo krótko gotujemy, dzięki czemu zachowuje mnóstwo wartości.


Tradycyjna polska zupa z fasoli Piękny Jaś z boczkiem i ziemniakami. Przygotowanie do min Czas gotowania osób Porcja.

Schowała się wśród przepisów i dziś ją odnalazłam. Ponieważ chłodniejsze dni ciągle mamy, możemy taką pożywną zupę podać na obiad. Najpierw mialo byc tradycyjnie, zupa fasolowa z ziemniakami. Potem pomyslalam, a moze by cos zmienic? Chcialam ziemniaki zastąpic czyms innym.


I wlasnie wtedy uswiadomilam sobie, ze w lodowce leżą od wczoraj ziemniaczki, tluczone, gotowe do dalszej obrobki. Fasola jest prawdopodobnie najbardziej niedocenianym produktem spożywczym. Pełna błonnika, białka i przeciwutleniaczy, a jednocześnie bardzo tania.


Koniecznie sprawdź przepis na przepyszny i pożywny obiad pełen wyrazistego smaku. Kiedy ziemniaki będą miękkie, do zupy dodaj odsączoną fasolę, wymieszaj, gotuj na średnim ogniu 2-minuty. Zestaw z ognia, dodaj listki świeżego majeranku, wymieszaj. Przykryj, odstaw na kilka minut, by smaki się wymieszały.


Prosta i pyszna zupa fasolkowa, do zrobienia ze świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej. Marchewkę, seler, ziemniaki obieram i kroję w kostkę, por też drobno kroję. Dodaję do zupy i gotuję kolejne minut. Pod koniec doprawiam solą , majerankiem, dodaję sprasowany czosnek.


Najczęściej do przyrządzenia zupy fasolowej używa się drobnych, suchych nasion. Zupę podaję z natką pietruszki. Można jednak wykorzystać równie dobrze fasolę Jaś lub konserwową. W przypadku j fasoli należy pamiętać, aby wcześniej ją namoczyć przez kilka godzin.


Gęsta i pożywna zupa z fasoli to idealny pomysł na rozgrzewkę w chłodne dni. Podstawą potrawy jest fasola, która wymaga wcześniejszego moczenia, dlatego przygotowanie zupy zaczynam dzień przed jej podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty