poniedziałek, 11 maja 2015

Jak zawijać rolade makowa

Jak zawijać roladę – krok po kroku Jak zawijać roladę – krok 1. Upieczony, gorący biszkopt zawijam w rulon wzdłuż węższego boku. To nie jest film poglądowy jak się robi makowca. To jest film szczegółowy jak go zrobić ;-). Pokaże wam krok po kroku jak przygotować ciasto, jak zrobić odpowiednią masę makową a na. Przepis na pyszną alternatywę na super łatwego, super szybkiego makowca, a dokładniej roladę makową.


Dla mnie to między innymi rolada makowa. Mimo, że nie jestem wielką wielbicielką ciast z makiem, to właśnie bez takiej strucli nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. To zawsze wywołuje spór pomiędzy mną a M. Jak na razie jednak pieczenie ciast to moje zadanie. Na każdym rozsmarować masę makową pozostawiając ok. Zwinąć roladę niezbyt ciasno a końce skleić.


Kładziemy na blaszce w odstępach od siebie. Jeśli masz jakieś pytanie związane z pieczeniem makowców napisz je w komentarzach, a ja postaram się na nie odpowiedzieć. Strucla makowa, czyli pyszny, świąteczny, drożdżowy makowiec, zawinięty kilka razy tak, by w przekroju utworzył się apetyczny ślimaczek z maku.


Struclę makową proponuję przygotować w formie keksowej, dzięki temu Wam nie popęka i nie rozejdzie się na boki. Wyjdzie Wam piękny, kształty makowiec, który potem wystarczy. Pani Doroto makowce przepyszne!


Dodane przez lukrowababeczka w: Tylko o kuchni. Otóż mam takie pytanie: Chcę zrobić roladę schabową-taką na pare porcji, z pieczarkami. Delikatny, puszysty biszkopt z wilgotną masą makową i bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser.


Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lżejsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego, który jest zdecydowanie twardszy i suchszy. Mam problem w tym, że nie mam pojęcia jak rozciąć mięso, aby otrzymać taki duży płat i móc go potem. Nie lubię tych kupnych perfumowanych makowców, dlatego masę makową robię sama, ale oczywiście można dać gotową masę z puszki :) Strucla makowa obowiązkowo musi być polukrowana, dzięki lukrowi nie wyschnie tak szybko.


Ciasto drożdżowe dzielimy na 3-części (można to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Kawałki ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta na grubość ok. Zwijamy w kształt rolady, a końce zawijamy pod spód. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na rolada makowa.


Rolada makowa jest delikatniejszą, nieco bardziej wyrafinowaną wersją klasycznego makowca. Ciasto w roladzie jest bardziej biszkoptowe i nasączone migdałowym syropem Amaretto, a masa makowa połączona ze śmietankowym kremem. Jeśli masz ochotę spróbować takiego ciasta, zapoznaj się z przepisem na jego przygotowanie. Zajrzyj do mnie - roladki mięsne. Co prawda nie są to typowo śląskie rolady, ale zapewniam, że równie dobre ( jak dla mnie jeszcze lepsze).


Jeśli lubicie makowce i rolady makowe to dzisiejsza propozycja powinna Wam przypaść do gustu. Rolady makowe-strucle zazwyczaj robię drożdżowe (klik) ale jeśli nie macie dużo czasu lub chcielibyście dla odmiany spróbować rolady biszkoptowej ten przepis polecam Wam bardzo :) Ciasto ładnie się zwija i nie kruszy się. Musicie tylko postępować sprawnie i szybko (!) po jego upieczeniu.


Trzeba pamiętać, aby nie zawijać ciasta ciasno, ale zostawić trochę miejsca, ponieważ makowce wyrosną podczas pieczenia. Nakładamy masę makową i zawijamy w rulon. Dokładnie zlepiamy końce.


PO wystudzeniu dekorujemy wg uznania. Inka - masa makowa najlepsza jest ta domowa, czyli kupujemy mak, mielimy i przygotowujemy mase zgodnie z przepisem, ewentualnie można użyć mielonego maku, zeby oszczędzić sobie mielenie. Przepisy na temat: w ktorą stronę zawijać roladę. Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny. Z tej porcji ciasta wyjdą nam dwie mniejsze (około cm) roladki lub jedna długa (około cm) Kurczak zawijany.


Filet nadziewany szynką oraz porem, obtoczony ciastem, smaczna propozycja na. Tradycyjną, domową wędliną podawaną na Wielkanoc w moim rodzinnym domu jest rolada z boczku. Moja mama przygotowuje ją 1-dni wcześniej, a rozchodzący się po całym domu, intensywny zapach przypomina wszystkim, że lada chwila zaczną się Święta.


Mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotować. Gotować przez minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić na sicie (pozostawić do odsączenia na około - minut). Mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, tzw. Moze niepotrzebnie nazwisko wymienilam w powyzszym poscie ale to pod wplywem emocji.


A co do tego przepisu to ok moze nie bedzie zle ale jak juz sie nastawilam na strucle makowa to bym chciala taka otrzymac ale niestety mi ten przepis nie podchodzi pod prawdziwa strucle makowa. Przepraszam ale ja tylko wyrazam swoje zdanie. Najlepszy przepis na niezwykle puszystą i lekką roladę biszkoptową. To podstawy przepis na idealny biszkopt pod każdą roladę na słodko.


Biszkopt jest puszysty, lekki, cudownie miękki i delikatny w smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty