wtorek, 12 maja 2015

Pierniczki w proszku

Pierniczki na choinkę, dla Mamy, dla mnie i dla Ciebie. W środku foremka z zimowej kolekcji. Z mieszanki otrzymujemy ok. Trochę inne placki z dodatkiem mleka w proszku.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!

Zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem orzechów, kremu z mlekiem w proszku oraz ciastek delicje :) min łatwe przystępne. Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących! Można wykorzystać w tym celu gotowe polewy. Polewy z proszku są mniej błyszczące, a te do rozpuszczenia w gorącej wodzie są zbyt gęste (najlepiej wyjąć je z opakowania i rozpuścić w rondelku dodając wody). Można też polewę zrobić rozpuszczając podobną metodą czekoladę.


W myśl przysłowia, że szewc bez butów chodzi, ja chyba ostatnia się za nie zabieram. Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was! Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy).

Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później. Co zrobić, by pierniczki zmiękły? Przyprawy powinny być w proszku - w razie czego użyj melaksera lub utrzyj je w moździerzu. Masło, mió cukier oraz wszystkie przyprawy podgrzewaj kilka minut w małym garnuszku.


W piekarniku wyrastają jeszcze odrobinę. Gotowe pierniczki studzimy, a następnie lukrujemy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Zamiast podanych w przepisie przypraw, można użyć mieszanki przypraw do pierników – łyżki. Czy możesz polegać na tych opiniach?


Gusta klientów są różne, ale co ważne - w sklepie dodomku. Przygotowywane na święta smakołyki to nie tylko kolorowe pierniczki. W opakowaniu znajdziesz mix do ciasta, za pomocą którego możesz przygotować ok. W każdym kartoniku znajduje się foremka z zimowej kolekcji Dr.


Nie tylko dla osób na diecie Są naprawdę pyszne. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się.


Fajna babka belgijska czekoladadynia z nutą pomarańczy.

MASCARPINO Sernik na zimno smak waniliowy. Muffiny drożdżowe na słodko wanilia i jogurt. Piernik jest bardzo ciężkim ciastem, bo zawiera miód i cukier, więc musisz dodać coś, co go spulchni i spowoduje, że wyrośnie. W związku z tym, bez dodatku sody, czy proszku do pieczenia będzie to ciasto bardzo twarde. Chyba w każdym domu piecze się te ciasteczka korzenne.


Można je piec bez jajek, bez miodu czy bez cukru. Moje zawierają w składzie tylko jedno małe jajko, za to nie mają mleka. Przepisów na pierniczki jest wiele.


Jeśli szukasz przepisu na pierniczki, w których nie ma mleka, to zapraszam do pieczenia. Wyjmij ciasto z zamrażalnika, podziel na połowę. Rozwałkuj na grubość ok. Wykrawaj pierniczki foremką i wyciskaj wzór. Ułóż na przygotowanej blasze.


Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. Powtórz czynność z drugą połową ciasta. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu.


Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Mozna zrobić pierniczki i je ladnie świątecznie. Do części z nich dałam polewę czekoladową (jak w przepisie), a do pozostałych - zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru.


Dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto szybko zagnieć i wsadź do lodówki na min. Piekarnik rozgrzej do temperatury 1stopni. Ostatnimi czasy byłem na warsztatach fotograficzno kulinarnych i od jednego ze sponsorów Dr.


Oetkera dostałem karton wypełniony po brzegi różnymi produktami do dekoracji ciast i pierników, oraz znajdowało się w nim opakowanie pierniczków. Z których przepisów na pierniczki korzystacie najczęściej? Wasze ciasto na pierniczki najpierw leżakuje czy pieczecie pierniczki wcześniej i przechowujecie je w pudełkach aż zmiękną?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty