poniedziałek, 18 maja 2015

Kajmak przepis

Zobacz jak zrobić kajmak domowy: jak powstaje masa krówkowa - przepis i film wideo krok po kroku na domowy kajmak z puszki lub własnej mieszanki mleka, cukru i masła. Często pytacie mnie, jaki jest przepis na kajmak, taki domowy kajmak do mazurka. Są dwa proste sposoby, jak zrobić kajmak.


Głównym produktem jest KAJMAK KLASYCZNY i kremy pochodne tej technologii. Przygotowanie kajmaku tą metodą wymaga nieco wprawy, dlatego dla początkujących polecamy prostszy przepis na kajmak. Uwaga: kajmak trzeba gotować na małym ogniu w garnku o grubym dnie, często mieszając.

Jeśli się przypali nic go nie uratuje – trzeba wyrzucić. Zamiast mleka można użyć śmietanki, wówczas kajmak będzie miała. Wszystkie prawa zastrzeżone Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody kwestiasmaku. W zasadzie każdy może kupić masę krówkową lub ugotować ją ze słodzonego mleka, możecie też ugotować śmietankę z cukrem na masę kajmakową, ale to wszystko trwa.


Dzisiaj podaję Wam szybki, rewelacyjny sposób na kajmak czy jak wolicie toffi, którego przygotowanie zajmie Wam kilkanaście minut! Dodane przez Bastet w: Tylko o kuchni. Najprostszą polewą wydaje mi się kajmak, kiedyś gotowałam słodzone mleko skondensowane w puszcze, ale teraz to nawet kupić można (widziałam już puszki o smakach orzechowym czy krówkowym) i tylko rozsmarować na kruchym cieście.


Podsumowując mój przydługi komentarz, bardzo polecam ten przepis, bo gdy planowałam go zrobić, trochę wątpiłam, że po pierwsze w ogóle coś z tego wyjdzie, a po drugie, że będzie on naprawdę przypominał w smaku kupiony kajmak. Teraz wiem, że na pewno nie raz go zrobię!

Domowy kajmak jest najlepszy. Zapraszam na przepis na kajmak z mleka. Najsmaczniejsze przepisy kulinarne na: kajmak. Wybieraj spośród najlepszych przepisów kulinarnych na kajmak. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.


Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Z kolei karmelowymi dekoracjami zdobimy zwykle gotowe ciasta i desery. Na kajmak, znany na świecie również jako dulce de leche, często mówimy masa krówkowa, albo sos karmelowy. Obecnie bez problemu można kupić gotowy, jednak nie. Robiłam pierwszy raz swój kajmak z lekko sceptycznym podejściem, bo takie „łatwe” przepisy, to zazwyczaj mi nie wychodzą.


Kajmak - wyśmienity do ciast. Wyszedł mi przepyszny kajmak i do tego taki prosty. Nic mi się nie grudkowało #128521; Dzięki za ten przepis! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kajmak z puszki. Masę można także przygotować ze skondensowanego mleka, które w zamkniętej puszce trzeba ogrzewać przez 2-godziny w kąpieli wodnej.


Szyszki z masą kajmakową będą ciemniejsze jeśli dodasz do masła i kajmaku łyżeczkę kakao. Innym sposobem wytworzenia kajmaku jest gotowanie przez 3-godziny puszki ze słodzonym mlekiem skondensowanym. W obydwu metodach przyrządzania kajmaku duże znaczenie ma odpowiedni czas gotowania.

Cukier z mlekiem, śmietanką i nasionkami z laski wanilii gotujemy w rondlu z grubym dnem do momentu, aż nabierze karmelowego koloru (nie możemy dopuścić do przypalenia się kajmaku, stale go obserwujemy i mieszamy co jakiś czas). Czy można go nie kochać? Jest słodki, gęsty i taki pyszny! Pasuje do ciast, ciastek i wafelków.


Ale lubimy go też bez niczego. Co ciekawe, na polskich stołach kajmak pojawił się na wzór kajmaku tureckiego. Było to w XVIII wieku, za panowania Stanisława. Czas przygotowania: min. Dzięki migdałom i pistacjom nabierze wyjątkowego charakteru.


Przepisy w kolekcji kajmak. Mazurek cytrusowy z migdałami to proste ciasto na święta. Dowiedz się więcej i zaskocz swoich bliskich dzięki Kuchni Lidla! LIKIER SŁONY KARMEL – NAJLEPSZY PRZEPIS – zastanawiacie się jak zrobić przepyszny likier o smaku słonego karmelu, który pokochali chyba już wszyscy? W wielu moich przepisach stosuję kajmak, jednak nie zawsze Czytelnicy korzystający z moich przepisów mają do niego dostęp.


Jak zrobić domowy kajmak? Mam nadzieję, że ten krótki film pokaże dokładnie jak można prosto go zrobić w domu. Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych to mazurek kajmakowy. Kruche ciasto, masa kajmakowa i dżem.


Z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych mazurków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty