poniedziałek, 4 maja 2015

Ciasto z toffi

Tym razem pieczona wersja ciasta toffi (ciasto toffi bez pieczenia znajduje się już na blogu). Dobrze się prezentuje na stole i bez problemu kroi. Mieliśmy akurat gości z Polski i ciasto bardzo im smakowało :-). Najsmaczniejsze ciasto Toffi bez pieczenia. Na wyspach bardzo popularne, a u nas to jeszcze nie odkryty potencjał.


Jeśli lubicie toffi koniecznie musicie go spróbować!

ILoveBake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga I Love Bake. Całość nie za słodka i apetyczna. Ciasto toffi je Zobacz więcej.


Kroki wykonania: Biszkopt: białka ubić, dodać cukier i żółtka, wymieszać z mąką zmieszną z proszkiem, wylać na blaszkę i piec ok. Biszkopt kakaowy przygotować tak samo a na końcu wymieszać z kakaem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto toffi. Resztę mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym, do gotującego się mleka wlac roztrzepane jajko z mąką i ugotowac budyń, przestudzic i zmiksowac z masłem.


Zmiksowac mleko skondensowane z masłem. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.

Nie umiałam zrobić domowego budyniu, a co tu mówić o masie budyniowej z masłem! Ale jak wiadomo wszystko przychodzi z czasem, dlatego dziś mogę się pochwalić ciastem z prawdziwą masą budyniową :). Skorzystaj z przelicznika foremek. To chyba najlepsze ciasto bez pieczenia jakie jadłam. Duże, podzielne, ładnie wyglądające i przede wszystkim pyszne.


Tak w skrócie można go opisać. Podobne do ciasta „bit”, choć moim zdaniem nieporównywalnie lepsze. Koniecznie dodajcie trochę żelatyny do bitej śmietany – dzięki temu masa śmietanowa będzie bardziej zbita. Biszkopty (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę.


Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia (w przypadku ciemnego biszkoptu również z kakao) i mieszając na. Zrobilam Toffi na biszkopcie , zamiast masy pierwszej zrobiłam krem Karpatka, ciasto wyglądało ładnie, ale jest za ciężkie w smaku, troche mdłe i naprawdę można zjeść jeden mały kawałeczek, bo więcej nie da się rady, a ja uwielbiam słodycze. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii ciasto toffi.


Wierzch to krem śmietankowy udekorowany czekoladą. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. W wersji dla dzieci kawę można pominąć.


Jedna warstwa jest na bazie kremówki z masą kajmakową (możesz użyć także smakowej), natomiast druga na bazie serka mascarpone i kremówki.

Marzę o otwarciu swojej kawiarni z domowymi ciastami i aromatyczną kawą, o nowym aparacie fotograficznym oraz o tym by w każdej chwili mieć w spiżarce wszystkie składniki na ciasto które akurat mam ochotę upiec. Zapraszam Was na pyszne ciasto na biszkopcie o smaku toffi, przekładane masą śmietanową, udekorowane masą kajmakową z orzechami włoskimi. Delikatne, rozpływające się w ustach, idealne do popołudniowej kawy.


Oddzielamy żółtko od białek z wszystkich jaj ale do biszkoptu wykorzystamy tylko 3. Mieszamy trzy żółtka z octem i proszkiem. Ubijamy trzy białka na sztywną pianę, następnie dodając pół szklanki cukru ciągle mieszamy. Gdy piana będzie i sztywna i słodka dodajemy mieszankę z żółtkami i mąkę. Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny – masa budyniowa biała – wafel – mleczna masa – wafel – masa budyniowa ciemna – biszkopt jasny – polewa. Sałatka wiosenna Makaron z suszonymi pomidorami.


Idealny sernik dla amatorów toffi, kajmaku czy krówki. Pierwszą część ciasta posmarować masą przykryć ciastem i delikatnie docisnąć. Jeśli mamy więcej części ciasta postąpić podobnie z następną częścią. Posmarować ciasto na wierzchu pozostała masą. Zrobić na wierzchu rowki dekoracyjne (można do tego wykorzystać nawet widelec) i włożyć pozostały karmel do szprycki i udekorować wg uznania.


Smakuje trochę jak sernik (naprawdę!), jest słodkie, ma przyjemny smak i konsystencję, i można naprawdę zaskoczyć nim gości. CIASTO TOFFI BEZ PIECZENIA. Masło rozpuścić z miodem, ostudzić.


Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę i sodę rozmieszaną w mleku. W większym garnku utrzeć żółtka z cukrem oraz z mąką. Do utartej masy wlewać powoli gorące mleko jednocześnie miksując.


Masa musi zgęstnieć jak budyń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty