wtorek, 17 maja 2016

Faworki jak się robi

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Coś z czego nie zdawałam sobie dotąd sprawy to to, że w cieście na faworki nie ma grama cukru. Więc posypanie cukrem pudrem robi cały słodki smak i myślę, że nie warto sobie tego żałować. Dziękuję za ten przepis.


I chociaż sporo przy nich zabawy, uważam, że są nierozłączną częścią karnawału i warto się dla ich smaku poświęcić. Moja mama smaży je, odkąd pamiętam, czyli około lat. Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku. UCiWXI8XDS4lEBwqWi-enu0A?


Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Robi się je z ciasta śmietanowego zbijanego i smaży jak pączki. Zobacz, jakie składniki wykorzystuje oraz jak robi różę z ciasta na faworki. Róże karnawałowe wyglądają bardziej efektownie od faworków.


Robimy je z kilku krążków ciasta, które sklejamy, a następnie smażymy jak faworki (na głębokim oleju). Usmażone róże posypujemy cukrem pudrem. Prosty sprawdzony przepis krok po kroku na domowe faworki, zwane też chrustami. Z tego przepisu moja babcia faworki robiła już kilkadziesiąt lat temu. Chrusty zawsze wychodzą niezwykle kruche.


Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Sprawdź nasz wypróbowany. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Zdradzą Wam, jak zrobić perfekcyjne faworki krok po kroku.


Jeśli tak jak ja należycie do klubu faworkożerców, to czas moi mili, byście nauczyli się również, jak się je przygotowuje. To bardzo chrupiące ciastka w kształcie kokardki, które smaży się w głębokim tłuszczu. Po ostudzeniu faworki posypuje się obficie cukrem pudrem. Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według.


Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Kiedy ostatnio robiłam faworki puszyste cały czas miałam w głowie smak robionych przez Babcię Misię. Jej przepis jest najlepszy.


To częste pytanie w okolicy Tłustego czwartku, zwłaszcza jak mamy ochotę na prosty przepis na faworki domowe. Dodatkowo dodaje się spirytus lub ocet, który pełni rolę spulchniacza oraz. Ciasto na faworki powinno zawierać mąkę, żółtka jaj oraz śmietanę.


Jest on dość prosty w wykonaniu. Bez kruchych zawijasów, obficie posypanych cukrem pudrem, nie wyobrażamy sobie świętowania Tłustego Czwartku. Pod koniec karnawału niejedna babcia zakasuje rękawy, pieczołowicie wycina z ciasta małe paseczki i piecze. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde.


Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Mój pierwszy video – przepis. Zaczynam od typowo karnawałowej potrawy – chrustów nazywanych też faworkami.


Mam nadzieję, że lubicie je tak samo jak ja i moja rodzina. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Jakie faworki robi Lara Gessler, córka znanej restauratorki?


Ja czasem też, ale zazwyczaj są to proste i szybkie przepisy. Dziś mam przyjemność zaprosić Was na przepis babci J. Uwielbiam ich kruchość, delikatność i smak. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.


Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. min.). Nie ukrywam, że uwielbiam faworki. Podawaj klasycznie - posypane cukrem pudrem!


Oponki z serem białym są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Przepis na oponki serowe. Podczas smażenia ładnie rosną. To najlepszy przepis na oponki, jaki znam.


Zrobiłam wczoraj faworki z Pani przepisu,wyszły kruche z pęcherzykami, jednak jak dla mnie twarde. W dniu dzisiejszym jeszcze twardsze, po zjedzeniu kilu mam podrażnione podniebienie. Robię faworki od co najmniej lat i muszę przyznać, że z mojego babcinego przepisu są równie kruche, ale nie twarde, trudno je donieść do ust.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty