Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i obrane 1-buraczki i całość podgotować jeszcze 2-minuty. Dodane przez POMPOLINA w: Tylko o kuchni. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży.
Prosta i świetna w smaku zupa staropolska smakuje każdemu. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.
Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Jednak jak sami wiemy, dziś możemy botwinkę dostać w większości sklepów i cieszyć się jej smakiem każdego dnia. Uwielbiamy polskie młode ziemniaczki. Krem jest subtelny zarazem wyrafinowany w smaku.
Zupy Zupa z buraków z ciecierzyc. Babcia nie dodawała soku z cytryny, ale gdzieś wyczytałam że wciśnięcie odrobiny cytryny sprawia, że zupa nie straci pięknego, różowego koloru. I rzeczywiście, tak jest :) Jeśli jeszcze nie gotowaliście botwinkowej to najwyższy czas to zmienić i skorzystać z poniższego przepisu!
Receptura jest bardzo prosta, a zupa cudowna w. Barszcz z młodych buraczków z botwinką - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością,. Jak zrobić wrapy z grillowanymi warzywami? Składniki: Duży pęczek młodych buraków Pęczek koperku Wywar mięsny rosołowy (włoszczyzna z marchewką, kawałek dowolnego mięsa, woda, sól) Jeden stary burak ćwikłowy (opcjonalnie) Kwaśna śmietana i odrobina mąki Sok z cytryny.
Wykonanie Rozpoczynamy od przygotowania wywaru mięsnego jak na zwykłą zupę. Bardzo popularna w okresie PRL, jest do dziś chętnie i sentymentalnie gotowana przez wiele gospodyń i gospodarzy. Charakteryzuje się mocnym, bordowym kolorem i wyrazistym buraczanym smakiem. To pytanie w okresie wiosny zadaje sobie pewnie wielu z nas. Przygotowuje się ją zazwyczaj wiosną lub wczesnym latem, kiedy buraczki mają odpowiednią wielkość i nie są jeszcze wyrośnięte.
Tak więc zupa buraczkowa, to mój numer jeden na lato z zup z użyciem młodych buraków. Najlepsze buraczki na zupę buraczkową, to te z lipca i sierpnia. Są bardzo soczyste, pyszne i szybciej się gotują niż te stare. Zaczynamy od umycia botwinki i osuszenia jej. Oddzielamy buraczki od liści botwinki.
Jeśli Wasza botwinka ma mało buraczków (lub są po prostu bardzo drobne), użyjcie kilku dodatkowych młodych buraków.
Ja wykorzystałam buraczki z dwóch pęczków botwinki. Barszcz to zupa, która smakuje mi tak samo dobrze o każdej porze roku, choć za każdym razem wychodzi trochę inny. Wiosna to czas lekkiej botwinki, a latem – gdy buraki podrosną – można ugotować barszcz czerwony z młodych buraków.
Buraczki obieramy i kroimy w dość cienkie. I dodać do niego pęczek posiekanej botwinki, bo tę też jeszcze znajdziemy na straganach. Moja mama niczego nie mrozi bo by jej zamrażalek brakło za to zagotowuje wszystko w słoje i tak samo robi z botwinką. Kiedy przychodzi zima mama otwiera słoik i dodaje do zupy i wszyscy moga sie cieszyc jej smakiem kiedy bialy puch i mróz na zewnątrz. Młode buraczki można pokroić w kosteczkę lub talarki i ugotować bezpośrednio w zupie.
Następnym razem spróbuję zrobić zupę z upieczonego lub ugotowanego wcześniej buraka. Zupa buraczkowa rozgrzeje Was w chłodne, jesienne wieczory. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z liści młodych buraków. Taką zupę najbardziej lubię przygotowywać z młodych buraków. Opcja zimowa też jest możliwa.
Wystarczy uprzednio upiec buraki w piekarniku. Nieco inny smak, ale również znakomity. Smaczna zupa z botwiny - przepis na barszcz z młodych buraków. Zupa ze świeżych warzyw i młodych buraczków jest nie tylko wyjątkowo smaczna. BOTWINA - zupa z młodych buraków - Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Koncentrat z młodych buraczków, przygotuj w sokowirówce.
Fasolę moczymy przez noc w małych garnuszku. Botwina jest także zdrowa. Po czym osączamy po czym wsypujemy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości. Następnie cebulę posiekaną w plastry podsmażamy na patelni i dodajemy do garnka z gotującą się fasolą, wlewamy oliwę z oliwek. Bulion doprowadzamy do zagotowania, a następnie wlewamy otrzymany sok z buraków, Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem - dodajemy zieloną pietruszkę, Doprawiamy do smaku wg uznania na pikantnie bądź łagodnie.
Podajemy z uszkami bądź z krokietami. Zupa krem z buraków jest wyjątkowa po prostu. To jedna z moich ulubionych zup w postaci kremu.
Czasami, gdy gotuję jakąś zupę warzywną, jeśli nie zdecyduję się na wcześniejszy dodatek makaronu, wtedy myślę o jej blendowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.