Do zrobienia ryby po grecku polecam wybrać świeże lub mrożone filety z białej ryby. Ja zazwyczaj kupuję mrożone filety z tilapii, dorsza lub mintaja. Trudno wyobrazić sobie wigilijny obiad bez tradycyjnej potrawy, jaką jest - Ryby po grecku. To flagowe danie, które gości w każdym domu. Odpowiednia mieszanka przypraw sprawi, że Twoja ryba po grecku będzie zawsze aromatyczna i soczysta.
Ryba po grecku - tradycyjna potrawa wigilijna. Ryby rozmrozić i bardzo dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Gotować przez - minut pod uchyloną pokrywą. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Przepisy na rybę po grecku uwzględniają rozmaite ryby - dorsze, morszczuki, mintaje, które możesz podawać na zimno na śniadanie (z chrupiącą bagietką i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY) lub na ciepło. Pod koniec gotowania usuń liść laurowy i ziele angielskie – dzięki czemu danie nie zgorzknieje.
Przykrycie obsmażonej ryby „kołderką” z warzyw pozwala przenikać się smakom. W minut przygotujesz danie, którym naje się do syta aż osób. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Nie znalam wczesniej tej drugiej metody i mam nieco obawy co do sposobu jej przyrzadzenia.
Nie wiem jak bedzie smakowac i czy bedzie lepsza,ale sprobuje i dam znac. Dzięki temu można ją jeść przez cały rok. Do przyrządzenia tego dania najlepiej użyć ryb morskich.
W tej roli świetnie sprawdza się również mintaj i. Na początek zaopatrz się w filety białej ryby – sprawdzi się mintaj, sandacz czy dorsz. Trzeba jednak stosować go z umiarem, w przeciwnym wypadku może spowodować podrażnienie wątroby, nerek, jelit itp. Dodaje się czasem do ryb duszonych. Sosy, ryby duszone, niektóre zupy rybne, ryba po grecku. Stosuje się czasem do wykwintnych potraw z ryb duszonych, często łączonych z piwem.
Kawałki ryby przyprawić solą i pieprzem oraz papryką. Panierować rybę w mące, a następnie smażyć na złoty kolor. W międzyczasie należy podsmażyć cebulę i por. Do warzyw trzeba dodać przyprawy, gdy będą miękkie.
Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Natomiast marchew, seler, cukinię i pietruszkę zetrzeć na grubych okach, dodać do cebuli i dusić. Przepis nie jest komplikowany, więc z pewnością poradzisz sobie z jej przygotowaniem. Dziś na obiad piekłam filet rybny w foliowym rękawie i pomyślałam sobie, że do ryby po grecku też tak zrobię. Ryba jest smaczna, nie rozpada się no i zero tłuszczu.
Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska! Do tej pory zawsze smażyłam panierowaną w jajku i mące. Najważniejsze jest, żeby potrawa nie była tłusta bo można podawać i na ciepło i na zimno. To tradycyjne polskie danie serwowane jest najczęściej na Wigilię.
Wegańska ryba po grecku. Warzywa po grecku przygotowane według reguł postu owocowo – warzywnego doktor Ewy Dąborwskiej to jedno z moich ulubionych dań na diecie. Co, jeśli produkty pochodzenia zwierzęcego są zakazane na Twojej liście zakupów? To warzywa, które przygotowujemy do tradycyjnej ryby po grecku, jednak w tym przypadku, wedle wytycznych diety są ugotowane bez dodatku tłuszczu i. Bardzo lubię przygotowywać je w wersji pikantnej, doprawionej mocno pieprzem, chili i czosnkiem.
Lepiej mieć nieco więcej ryby (np. o 2-kostek w zapasie) bo niektóre ryby, jak wiemy, mocno kurczą się w trakcie smażenia (ale miruna prawie wcale, dorsz niewiele). Ilość potrzebnej ryby powinniśmy określić na podstawie wielkości półmiska, na którym będziemy ją podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.