środa, 4 maja 2016

Jak się gotuje botwinkę

Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa. Botwina, czyli młode buraczki, jest bardzo delikatnym i szybkim w gotowaniu składnikiem. Dodać ocet, pieprz, sos sojowy, cukier i wrzucić pokrojoną botwinę.


Gotować do miękkości na nie za dużym ogniu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Nalać zupę z botwiny na talerz lub do miseczek i posypać koperkiem. Czasem botwinka jest tak młoda, że nie ma jeszcze nawet małych buraczków. Sieka się i gotuje łodygi z liśćmi.


Moja klasyczna botwinka. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Warto pamiętać, że botwinka to nie tylko nazwa zupy, ale również młodych listków buraków. Sprzedawane wraz z korzeniami nazywane są z kolei botwiną.


Będziesz potrzebować: - kilogram kości ze. Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Dodane przez bumbita w: Tylko o kuchni. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni.


Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni, albo nigdy jeszcze takiej zupy nie próbowaliście zrobić, to skorzystajcie z tego. Zapraszam również do odwiedzenia mojego bloga Uwaga Babcia Gotuje , na którym znajduje się dokładny opis przygotowania botwinki. Jak sie robi ryź praźony?


Botwinkę obrać, umyć, drobniutko pokroić, zalać wodą. Botwinka pyszna jak u mamy ,smak dzieciństwa - Duration:. Dodać ząbek czosnku, vegetę, cukier, gotować min na małym ogniu. Po tym czasie, dodać ocet i gotować jeszcze min.


Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wlać do botwinki (nie gotować). BBxnfX5plis Wiosenna, smaczna o pięknej różowej barwie zupa z botwinką i zieleniną będzie smaczną propozycją na lekki obiad. Dziś pyszna domowa botwinka lub zupa z młodych buraczków. Gorąca, z buraczkami, marchewką i korzeniem pietruszki oraz z podduszoną na maśle botwiną.


Zupa jest delikatna, pełna smaku, u. Jeśli Wasza botwinka ma mało buraczków (lub są po prostu bardzo drobne), użyjcie kilku dodatkowych młodych buraków. Ja wykorzystałam buraczki z dwóch pęczków botwinki. Buraczki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki (to dość istotne, bo grube plastry będą się gotować zdecydowanie zbyt długo). Przekładamy je do miseczki.


W tym odcinku przedstawię mój sposób jak zrobić botwinkę. Jest ona bardzo lekka gdyż zawieranie w sobie niewiele składników. Mój przepis na zupę opiera się na świeżej botwince oraz ziemniakach. Taka zupa z zieleniny jest idealną propozycją na sezonowe danie, gdyż jak wiadomo botwinka najlepsza jest latem.


Oto smaczna zupka z młodych warzyw, gotuje się ją bardzo szybko. Polecam botwinę na obia gdyż wspaniale smakuje. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Dodajemy łyżkę octu i dopiero potem, pod koniec gotowania do zupy dodajemy dokładnie umytą botwinę - obieramy czerwone owoce z wierzchniej skórki i kroimy razem z łodygami i częścią liści. Botwina to nic innego, jak młode korzenie i liście buraka ćwikłowego.


Jest to więc ostatni gwizdek na przygotowanie przepysznej zupy z botwiny, na którą podrzucam Wam dziś prosty przepis. W połowie gotowania dodać plasterki buraczków. Następnie dodać posiekane łodyżki liści botwinki i gotować wszystko na umiarkowanym ogniu przez ok.


Jak się gotuje botwinkę

Dodać liście botwinki i gotować jeszcze przez ok. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia.


W cąłym internecie nie ma informacji ile czasoo ją gotować, ponieważ wszedzie jest aż będzie miękkie Ile zegarkowo gotuje się botwinkę i cienko pojkrojonego buraczka? Sprawdzonym przepisem na letnie danie jest chłodnik litewski, który idealnie zaspokoi nasz głód w upalne dni. Wkręciłam się od ponad roku w kiszenie różnych warzyw i bardzo to lubię – zarówno jeść jak i robić. Kiszona botwinka kusiła mnie od dawna, buraczki na kwas do barszczu kiszę już od dawna, ciekawa byłam, jak wypadnie smak zrobionych podobnie młodych buraczków , wraz z łodyżkami i liśćmi.


Dla ciekawszego smaku dorzuciłam nieco pokrojonej marchewki. Ta cudowna kremowa fit zupa z botwinki praktycznie robi się sama. Moment na krojenie warzyw, moment na gotowanie i miksowanie.


Tradycyjna botwinka: Najpierw przygotowujemy bulion. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy korpus z kurczaka i przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pół łyżeczki soli. Wiadomo, że pianę która tworzy się w początkowej fazie gotowania, trzeba zebrać.


W czasie gdy przygotowuje się bulion, możemy zająć się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty