czwartek, 12 maja 2016

Leczo przepis blog

Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu. Nie podsmażam warzyw ani mięsa osobno na patelni. Alma leczo doprawiała słodką czerwoną i wędzoną papryką oraz cząbrem, tymiankiem i oregano.


Zgapiłam to od niej, choć tak naprawdę ona bardzo chętnie podzieliła się przepisem.

Węgierskie leczo przygotowuje się na smalcu. Nie trzeba się tego bać, warto zaryzykować, bo leczo bardzo zyskuje na smaku. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Aromatyczne, smaczne, dokładnie takie, o jakie będą was prosić wszyscy członkowie rodziny. Muszę przyznać, że to leczo lubimy wyjątkowo. Ja do leczo dodaję też paprykę wędzoną, która pasuje do tego dania, jak do żadnego innego.


Mój przepis na leczo wegetariańskie jest dopracowany do perfekcji.

Bardzo często szykuję leczo bez mięsa, ponieważ jest to danie jednogarnkowe i można je długo przechowywać w lodówce. Super pyszne jest też moje leczo z kiełbasą. Choć pochodzi z kuchni węgierskiej, to można powiedzieć, że to klasyka kuchni polskiej ;-) Bardzo popularne na naszych stołach leczo najlepsze jest właśnie teraz, w lecie, gdy pod dostatkiem słodkiej i kruchej papryki, soczystych pomidorów i młodej cebuli. Dodatek kiełbasy czyni tę potrawę bardziej sycącą, w sam raz na letni obiad.


Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Gdy spytamy Polaków o potrawę najbardziej kojarzącą się z Węgrami, z dużym prawdopodobieństwem wielu wskaże właśnie leczo.


Ta subtelna kompozycja papryki, pomidorów i cebuli jest kwintesencją węgierskiego smaku – pisał na blogu Piotr Adamczewski, znakomity dziennikarz i popularyzator sztuki kulinarnej. Koniecznie sprawdź prosty przepis na warzywne leczo z grzybami. Jeśli szukasz sposobu na proste w przygotowaniu i smaczne danie, to leczo będzie świetnym wyborem. Przygotuj je w wersji, którą najbardziej lubisz: pikantnej, z ząbkami czosnku i papryczką chili lub łagodnej, z dużą ilością.


A leczo musi być lśniące, gęste, błyszczące i pełne dymnego, głębokiego aromatu – dlatego poniżej znajdziecie garść zasa jak przygotować dokładnie takie porządne, wegańskie, węgierskie leczo: Wędzona papryka: najważniejsza przyprawa, która sprawia, że jarskie leczo ma głęboki, dymny aromat. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.

Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Poniższy przepis na leczo z kiełbasą, papryką, fasolą i wieloma innymi pysznymi składnikami pochodzi o Przemysława Świerczyńskiego, który zawodowo zajmuje się gotowaniem w swojej łódzkiej restauracji zdrowyobiad. Jego leczo tak mi zasmakowało, że poprosiłem o przepis.


Pachnie papryką słodką i wędzoną, jest bezglutenowe, lekkostrawne i wegetariańskie. Zapraszam dzisiaj na mój ulubiony przepis na leczo. Dziś u mnie gęsta potrawa z papryką, cukinią i mięsem mielonym- czyli najpyszniejsze leczo jakie w życiu jadłam!


Pasuje zarówno na obiad jak i na kolacje. Jest to szybkie, smaczne i mega barwne danie. Leczo z mięsem mielonym. Zaprośmy dziś na swoje stoły znakomite danie rodem z węgierskiego talerza.


Przed Państwem jedyne i niezastąpione – leczo! Gwarantujemy, że gdy raz spróbujesz wyjątkowego smaku tej potrawy, z pewnością szybko do niej powrócisz. Nasz przepis na gęste leczo bez wątpienia posmakuje ludziom uwielbiającym mięsne specjały. Szynkę z indyka pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na patelni teflonowej skropionej oliwą razem z posiekaną cebulą.


Następnie sparzyć pomidora i obrać ze skórki. Wszystko włożyć do dużego garnka. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Można przygotowywać je przez cały rok. Polecam podawać leczo z bagietką.


To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem.


To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Dynia dodana do lecza nadaje mu słodyczy – osobiście, ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Do dania dodałam dość dużo pieprzu oraz ostrej papryki.


Pikantne leczo z cukinią to moja propozycja na deszczowe i chłodne dni. Idealnie rozgrzewa, jest sycące oraz aromatyczne. Jeżeli natomiast nie przepadacie za ostrymi potrawami, dodajcie do lecza mniej ostrej papryki.


Przy przygotowaniu lecza z cukinii należy pamiętać, aby go nie przegotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty