piątek, 13 maja 2016

Jak ugotować żurek śląski

Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na Wielkanoc, ugotowana na bogatym wywarze mięsnym z dodatkiem białej kiełbasy i boczku. Wielkanocny, tradycyjna zupa podawana na Wielkanoc tylko na wywarze z białej kiełbasy.


Jak ugotować żurek śląski

Tradycyjny żurek śląski według Agiatis Do garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Na początku wrzucamy boczek, następnie kiełbasę smażymy na wytopionym tłuszczu z boczku.


Dodajemy wszystko do garnka z wodą. Kroki wykonania: Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości.


Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru. Wlać zakwas i ponownie zagotować. Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy. W czasie gotowania wywaru ugotować na twardo jajka, a także obrać ziemniaki i podgotować (posolone) Na koniec gotowania żurku podsmażyć na patelni podgotowane i odcedzone ziemniaki.


Jak Ugotować - informacje, zdjęcia, materiały video. Trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne bez żurku na zakwasie, przyprawionego czosnkiem i pachnącego majerankiem, podanego z kiełbasą i jajkiem. Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny, ale zwyczajowo będzie to ok. Gdy wywar ma w sobie wszystkie składniki dolewamy odrobinę wody w której gotowaliśmy wcześniej grzyby. I wyciągamy opaloną cebulę.


Teraz mamy już wywar gotowy do zakwaszenia go żurkiem. Pierwszy żurek jakim zakwasimy nasz wywar to żurek w proszku. Czy konieczny jest zakwas na żurek? Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie.


Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np.


Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Pokaźny zbiór przepisów. Do wrzącej wody włożyć cebulę, zagotować, wlać kwas razem z mąką aby odpowiednio zagęścić zupę. Słoninę przesmażyć z cebulą, dodać przyprawy (majeranek, roztarty czosnek, sól, pieprz, ziele angielskie) i podprawić śmietaną. Podawać z ziemniakami okraszonymi słoniną. Można również żur ugotować na ziemniakach.


Nie od dzisiaj wiadomo, że prawdziwy domowy żurek powinien być ugotowany z użyciem przygotowanego kilka dni wcześniej zakwasu na żurek, który jest odpowiedzialny za wyborny kwaskowaty smak wywaru. Jest wiele przepisów na żurek. Od jakiegoś czasu zastanawiam się, czy różni się żurek od białego barszczu. W moim domu rodzinnym rozróżnienie było proste: żurek był kwaśny za sprawą zakwasu z mąki żytniej.


Przygotowany był z grzybkami, ziemniakami i zakwasem czasami jajkiem. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Jaja ugotować na twardo i pokroić w grubą kostkę.


Pod koniec gotowania wyjąć z wywaru płuca, kości i żeberka. Przepis Przepis kulinarny. Obrać kości i żeberka z mięsa, pokroić płuca w kostkę i włożyć z powrotem do garnka, włożyć białą kiełbasę i wlać żurek.


Zagotować i na koniec dodać. Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Gwarantujemy, że żurek na Wielkanoc według przepisu Magdy Gessler zrobi furorę wśród gości! Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.


Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki. A najlepiej od razu ugotować żur żyniaty, pamiętając by zostawić sobie odrobinę zakwasu w słoiku na później w lodówce, bo przyda nam się, gdy ponownie będziemy chcieli zakwas ukisić.


Mniam, ależ będzie pyyyyszny żurek!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty