czwartek, 26 maja 2016

Jak zrobić kruche faworki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Ani to nie jest trudne, ani nie zajmie nam dużo czasu.


Jak mamy więcej czasu to robimy jeszcze pyszne pączki z różą. Jak zrobić pyszne, kruche faworki – chrust?

Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Sprawdź nasz wypróbowany. Oto najlepsze przepisy na. Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut.


Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie. Dolcevita-in-my-kitchen 12. Udane faworki to przede wszystkim odpowiednie ciasto.

Gotowe ciasteczka powinny być bardzo chrupiące. Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku. Proponujemy przepis na kruche faworki, które zrobisz już w minut! Chrusty smakują wybornie z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Posyp je także cukrem pudrem i ułóż w puszce.


Możesz je podjadać nawet przez kilka dni, jeśli nie znikną szybciej! To dzięki temu po usmażeniu faworki będą kruche. Pomagamy sobie wałkiem do wałkowania, którym walimy w ciasto, co jakiś czas. Wyrobione, gładkie ciasto uformować w kulkę, owinąć w folię i zostawić na pół godziny, niech odpocznie. Zobaczycie, jakie będzie miękkie i. Niektórzy smażą je dopiero w tłusty czwartek, bo wtedy smakują najlepiej: są kruche i delikatne.


Jest karnawał - są faworki - śmieje się Hanna Kurasz z Jarosławia. I chociaż sporo przy nich zabawy. Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku.


Wymagają trochę pracy, ale warto poświęcić im czas i uwagę, bo dobrze zrobione zachwycają lekkością i kruchością.

Trzeba jedynie dokładnie odmierzyć składnik, trzymać się receptury i. Dzięki temu ciasto na faworki wyjdzie idealnie napowietrzone i cieniutkie, a faworki idealnie kruche i pyszne. Teraz jak już wiecie, jak zrobić faworki, to koniecznie przetestujcie ten przepis. Jeśli będziecie ściśle trzymać się przepisu i zawartych w nim pora to na pewno wasze kruche faworki (chruściki) będą najlepsze na świecie. Istnieje również inny sposób zrobienia faworków, mianowicie przy użyciu ciasta drożdżowego. Ciasto takie jest o wiele bardziej elastyczne oraz lepiej się wyrabia, ale również będzie nieco rosło, dlatego trzeba je dobrze przygotować.


Pomogą nam w tym specjalne akcesoria, dzięki którym przygotujemy tyle tradycyjnych przekąsek, ile tylko chcemy. Pyszne pączki domowe z dowolnym nadzieniem oraz chrupiące faworki to smakołyki, których nie. W garnku o grubym dnie rozgrzewam smalec do temp około 1- 1stopni (kawałeczek chleba wrzucony na tłuszcz brązowieje w sek.). Wkładam faworki na tłuszcz, przewracam je i smażę do zezłocenia.


Proces ten następuje w ciągu około sekund. Przepis na faworki jest naprawdę prosty. Mąkę mieszamy z solą dodajemy miękkie masło i wyrabiamy (na tym etapie nie wyjdzie nam jeszcze ciasto, raczej coś w rodzaju sypkiej kruszonki).


Co ciekawe, w kulinariach faworki kruche występują nie tylko na słodko, ale też na sposób wytrawny: sprawdź nasz przepis na faworki z. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję.


Tłusty Czwartek też trzeba zjeść.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty