Kiełbasę wraz z przyprawami, marchewką, ziemniakami i czosnkiem zalać wodą i gotować przez około minut. Następnie wyjąć z wywaru kiełbasę i warzywa, dodać dobrze wymieszany zakwas z butelki – ewentualnie zupę dopełnić wodą, w sumie powinniśmy uzyskać około litrów płynu. Jest jedną z podstawowych potraw na wielkanocnym stole. Jak Polska długa i szeroka, wszyscy na pewno choć raz próbowali żuru.
Białą kiełbasę zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i parzyć przez minut.
Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku pieprzem , czosnkiem i majerankiem. Na talerzu dokładać pokrojone na ćwiartki jajka na twardo. Przepis na żurek w klasycznym, tradycyjnym wydaniu z białą kiełbasą i jajkiem.
Nie jest to trudne, ale z moich doświadczeń wynika, że jednak dość często coś się nie zgadza. Ja to co zostaje, wlewam do 0. Polecane przepisy: jak ugotować żurek z butelki Zobacz więcej. Dania główne Żurek po włosku.
Mariaż kuchni polskiej i włoskiej. Ilość i różnorodność przypraw i dodatków zależy w większości przypadków od osoby przygotowującej zupę, ale często jest także uwarunkowana rodzajem żurku czy regionem w jakim jest przyrządzany. Poniżej możecie zapoznać się z listą przypraw i dodatków do żurku, a także dowiedzieć się z czym podawać i jak doprawić żurek. Wielokrotnie już gotowałem żurek wg niego i zawsze się udaje.
Ja tylko dodaję więcej mięsa i rezygnuję z kartofli. Z reguły są one bardziej wyraziste od tych pasteryzowanych w słoikach. Polecam jednak mimo wszystko gotowe zakwasy z butelki - IMHO chyba mniej jest w nich chemii. Pokaźny zbiór przepisów.
Boczek, kiełbasę, przyprawy (oprócz majeranku) i zmiażdżony czosnek zalaćzimną wodą i ugotować. Mąkę rozprowadzić wodą i powoli dodawać do żurku ciągle mieszając. Wsypać majeranek i zagotować. Podawać z pokrojoną kiełbasą lub jajkiem na twardo.
Pytanie czym się różni żurek od białego barszczu i zalewajki warto zadać przy okazji spotkania z przyjaciółmi i obserwować sobie, jak wiele jest koncepcji i teorii, nie wiadomo skąd wziętych. Niektórzy odpowiadają nie wiedząc, bo mają przymus odpowiadania po prostu, niezależnie od zasobów posiadanych. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę.
Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie.
Próbuję coś gotować , niekiedy wychodzi to nieźle , niekiedy skutek jest opłakany( tak jak z tym barszczem)! Można dostać w sklepach żurek w butelce lub sok z kiszonej kapusty. Wystarczy trochę dolać (do białego barszczu to raczej polecam sok z kiszonej kapusty ale żurek łatwiej dostać, a smak jest trochę podobny).
Gdy się zagotuje, połączyć go z ziemniakami. Można także podawać z gotowanymi na twardo jajkami. Jeśli trzeba doprawić do smaku.
Po czym poznac czy żurek jest zepsuty ? Mam żurek kupny w butelce ( wiem ze to źle, trzeba robić samemu ale tak juz wyszło :)) Pachnie tak strasznie intensywnie, kwaśno, buzuje i bąbluje. Kiedy woda się zagotuje przyprawiam solą i pieprzem, a potem gotuje na wolnym ogniu około pół godziny, tak żeby warzywa były miękkie, a kiełbasa nie straciła smaku. Temat: żur z butelki Najprostszy przepis na żurek: dag mąki żytniej(żurkowej) litra wody ząbki czosnku skórka z razowego chleba Wodę przegotować i wystudzić. Czosnek obrać, drobno pokroić i połączyć z wodą i mąką. Wymieszać i dodac kawałek skórki z chleba(lub trochę zakwasu z poprzednio kiszonego żurku).
Dodać do ziemniaków z cebulą. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodać rozrobiony ŻUREK z opakowania lub butelki - według uznania, i gotować według przepisu na opakowaniu. Następnie rozrobić śmietanę z gorącą zupą (w celu uniknięcia zważenia się śmietany i powstania białych kulek w zupie) i dodać do zupy. Najprawdopodobniej kupiles cos w stylu zakwasu na zurek w butelce. No wiec podam Ci taki latwy przepis.
No i oczywiscie postaw na palnik i wlacz kuchenke zeby zaczelo sie gotowac. Pokrol cebule na paski i tez dodaj. Butelkę z barszczem wstrząsnąć i wlać ok. Ewentualnie dodać więcej barszczu, jeśli całość będzie za mało kwaśna. W osobnym garnuszku umieścić śmietanę, zahartować ją dodając kilka chochelek gorącego żurku, zahartowaną dodać do całości.
Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach. Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Najlepsze żurki to te przygotowane na wywarze pozostałym z gotowania boczku, szynki czy kiełbasy. Bardzo dobry Żurek, przepis miałam od mamy ale dopracowałam go i teraz jest fantastyczny.
Tutaj znajdziesz odpowiedz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.