Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Pamiętaj, że taką masę możesz zawsze wzbogacić o bakalie typu rodzynki czy orzechy włoskie. Jeśli lubisz słodkości,. Użyłam do niego gotową masę makową, powiem, że jak dla mnie był naprawdę smaczny.
W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra.
Nie wszyscy jednak mają. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Wykonany z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej jest przepyszny.
Sprawdź, jak wykonać to ciasto w swojej ulubionej wersji! Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy).
Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.
Z masy będę korzystać z ciasta na pewno nie. Najczęściej przybierają postać zawijanej strucli z ciasta drożdżowego i maku. Wyrównujemy wierzch, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.
Przed podaniem możemy go posypać cukrem pudrem i ewentualnie udekorować. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z gotowej masy. Ciasto na tej pyszny makowiec zagniatamy wieczorem poprzedniego dnia i wstawiamy do lodówki.
Makowiec z gotowej masy musi całkowicie wystygnąć. Po wyrośnięciu pieczemy. W międzyczasie przygotowujemy masę makową lub używamy gotowej masy makowej wcześniej osuszonej w piekarniku (czytaj wskazówki poniżej). Ciasto można wyrobić mikserem planetarnym (hakiem) lub w maszynie do.
Upiekłem w poniedziałek, dawno zniknął, wszyscy byli wniebowzięci, po prostu pyszny! Ciasto zrobiłem z dkg mąki, masę z dkg maku, bowiem piekłem makowce, tylko maku w przepisie podanego jest za dużo, ponieważ makowce były pełne maku, a jeszcze sporo masy mi zostało. Uwaga: możesz użyć gotowej masy makowej z puszki (bez konserwantów i chemicznych dodatków), ale wtedy należy radykalnie zredukować ilość cukru (lub zupełnie z niego zrezygnować) i zrezygnować z esencji migdałowej (powinna już być w gotowej masie).
Domowe makowce, czyli tradycyjne ciasta z makiem.
Pieczone głównie na Wigilię i Święta. Mogą mieć postać strucli (makowiec zawijany) z ciasta drożdżowego lub być uformowane na kształt gwiazdy z nadzieniem makowym. Poniżej znajdziecie przepisy łatwe i nieco trudniejsze, tradycyjne i nowoczesne, takie, które udadzą się każdemu, nawet z gotowej masy makowej.
PRZEPISY NA MAKOWCA stanowią bardzo ważną część moich zapisków kulinarnych. W moim domu od zawsze przygotowywało się makowce z okazji świąt i bardzo często bez okazji #128578; Mój mąż bardzo lubi makowca drożdżowego. Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków.
W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Gotowy, mielony mak wystarczy zalać wrzątkiem, dodać ulubione bakalie, przyprawy i gotowe. Mak jednak jest już zmielony, więc unikamy najbardziej. Używałam gotowej masy, bo szybciej. A strucla w czasie pieczenia konkursowo się rozjeżdżała, pękała, ciasto odstawało często od nadzienia.
Masa serowa: Białka oddzielić do żółtek. Miękkie masło należy utrzeć z cukrem i nadal miksując - dodawać po żółtku, a następnie porcjami łączyć z twarogiem. Dodać budyń, aromaty i na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą pianę z białek. Masę serową równomiernie przełożyć na część z makiem. Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie.
Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą.
Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy. Z odłożonego ciasta łyżką układamy na masie makowej cieniutkie paseczki. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do temperatury 1°C piekarnika i pieczemy ok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.