poniedziałek, 2 maja 2016

Przepis kapusta z grzybami

Jako że jestem wielkim fanem kiszonej kapusty, dzisiaj przedstawiam ją w wersji z grzybami. Jako potrawę wigilijną (kapusta w wersji postnej), jako dodatek do pieczonych mięs albo jako osobne danie. Klasyka polskiego stołu wigilijnego. Jedno z najprostszych dań świątecznych i zwykle przez większość biesiadników bardzo lubiane.


Zwyczajowo znajduje się zatem na liście tradycyjnych potraw przygotowywanych na święta.

My taką kapustę lubimy jeść nie tylko podczas świąt. To samo czynię z grzybami. Kiedy kapusta i grzyby stygną, obieram cebule i siekam na najdrobniejsze kawałeczki.


Cebulę wrzucam na patelnię z oliwą i szklę na średnim ogniu. Tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Podajemy je polane usmażoną cebulką.


Przepis na pierogi z kapustą i grzybami.

Pierogi z kapustą i grzybami to pyszny polski specjał, bez którego także wigilijny stół nie będzie kompletny. To zresztą dla wielu najważniejszy element gwiazdkowej uczty. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić domowe pierogi z kapustą i grzybami. Ten przepis raz na zawsze pozwoli Ci zapomnieć o mrożonkach! Parę sprawdzonych przepisów rodziców.


Zapraszam na tradycyjne potrawy świąteczne, wśród nich m. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na ciasto: szklanki mąki łyżeczka soli Ok. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Odcedzam i dosyć drobno kroję. Przekładam ją do garnka, podlewam wodą – – kubków. Kapustę wypłukać, drobno pokroić.


Wywar z grzybów wlać do kapusty. Ja ciasto robię tylko woda,szczypta soli i cukru jajko i mąka(odstawiam na ok.godziny),nie rwą się przy nadziewaniu,smażę bez tłuszczu na patelni na ostrym ogniu. Gotować do miękkości 1–godz.


Farszu z kapusty nie mielę,gotuję aż się prawie.

To danie, które kojarzy się z czasem spędzanym w gronie bliskich i przepisami naszych babć. Możesz je podać z przysmażoną cebulką, ze skwarkami, posypane natką pietruszki albo polane odrobiną oliwy z ulubionymi ziołami. Wersji na to danie jest sporo. Ile gospodyń, tyle przepisów na tą prawdziwą i właściwą kapustę wigilijną. Każdy ma swój sposób przygotowania, swoje smaki i dodatki.


Zasmażana kapusta kiszona z grzybami ma świetny smak. Jego sekret tkwi w dodatkach, m. Ja szykuję je tak, bym kapustę kiszoną z grzybami mogła też wykorzystać jako farsz do pierogów, czy kulebiaka. To mój ulubiony przepis na bigos świąteczny. Jest, co prawda, dość pracochłonne, ale można przygotować większą partię pierogów i część zamrozić.


Krokiety wigilijne z kapustą, pieczarkami i garścią leśnych grzybów to przepis, który warto wykorzystać nie tylko na święta, ale również jako zwykłe danie obiadowe. Krokiety możesz przygotować z samymi pieczarkami lub z samymi grzybami leśnymi. Podać solo lub polane sosem. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowany farsz, ale również ciasto na naleśniki.


Ta została sprawdzona w zestawieniu z pieczoną kaczką i spisała się doskonale. Na Wigilię Bożego Narodzenia grudnia podaje się: kapustę kiszoną z grzybami, kapustę kiszoną z grochem, kapustę kiszoną z fasolą Jaś, z kapusty można zrobić farsz z grzybami do pierogów i do krokietów, można też zrobić łazanki z kapusta i grzybami, paszteciki z grzybami i kapustą, mniam mniam mniam. Tradycje kulinarne, które przetrwały do dziś, kształtowały się na przestrzeni wieków, gdy zwyczaje pochodzące z czasów pogańskich przeplatały się ze zwyczajami wprowadzonymi przez Kościół. Być może uda mi się jeszcze kiedyś namówić ją na podzielenie się innymi przepisami (np. jej bigos to mistrzostwo świata) na klasyczne dania kuchni polskiej.


Dziś natomiast możecie podkraść od niej przepis na najlepsze uszka i pierogi z kapustą i grzybami. Ciasto z przepisu mamy jest bardzo miękkie i plastyczne. Do tarty z grzybami z powodzeniem wykorzystasz je wszystkie! Samo zaś ciasto możesz zabrać wszędzie ze sobą, np. Tarta z grzybami leśnymi jest nie tylko smaczna, ale też aromatyczna, a to za sprawą świeżego tymianku, którym posypujemy danie tuż przed podaniem.


Domowe pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjny przepis, który gwarantuje powrót do smaków z dzieciństwa. Grzyby pokroić w paski i dodać do kapusty.


Cebulę pokroić w pół plasterki i przesmażyć na oleju. Dodać cząstki obranych ze skórki jabłek. Dusić razem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać garść roztartego w dłoniach majeranku. Tak postępujemy z każdymi suszonymi ziołami.


AnkaGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga AnkaGotuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty